StoryEditorOCM
KalelargaČEKA SE ISTRAGA

Toni Matas, bivši šef zadarskog centra SOA-e, danas je pronađen mrtav u blizini Knina s prostrijelnim ranama glave!

Piše Zadarski.hr
21. ožujka 2021. - 16:17

Toni Matas, bivši šef zadarskog centra SOA-e, u nedjelju je pronađen mrtav u blizini Knina. Sumnja se na samoubojstvo. Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Matas je pronađen prostrijeljene glave, a u automobilu je ostavio oproštajno pismo u kojemu navodno traži da ga se pokopa u Kninu.

Matas, koji je bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e, bio je zaposlen kao direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte. Zadnji put u javnosti se spominjao prije nekoliko mjeseci i to zbog afere Vjetroelektrane i poljoprivredna zemljišta, kada ga se povezivalo s bivšom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac.

Dobro upućeni izvori kažu kako je Matas u posljednje vrijeme imao poslovnih i obiteljskih problema koji su kulminirali baš aferom Vjetroelektrane kada ga je Josipa Rimac navodno optužila za izdaju. Zadnji je put viđen jučer,bio je dobre volje i ništa nije ukazivalo na tragediju koja se dogodila.

Kako smo pisali prije nekoliko godina, Matas je klasičan “kadar” Tomislava Karamarka kojem duguje velike zasluge za profesionalni uzlet. Od kada je postao načelnik zadarske SOA-e Matas je, tvrde očevici, u svom uredu držao uokvirenu Karamarkovu sliku, a svog bivšeg šefa i dobrog prijatelja još uvijek zove - “ćaća”.

Karamarko je Matasa u Zadar doveo iz Knina gdje je ovaj jedno vrijeme radio kao operativac SOA-e, a prethodno i kao vojni obavještajac. U trenutku kad je imenovan za načelnika zadarskog centra Matas je, prema našim izvorima, imao samo srednju stručnu spremu, a diplomu iz kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu navodno je stekao tek nedavno, približno u isto vrijeme kad i Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a, za kojeg se pak otvoreno sumnja da je svoj diplomski rad falsificirao. I prije te “fakultetske” linije, Matas i Brkić su bili u dobrim i prijateljskim odnosima.

Druga “mrlja” koja prati Matasovu karijeru je njegovo sudjelovanje u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom prije desetak godina, dok je još bio obavještajni operativac. Nezgoda se dogodila u Kaštelima, a smrtno je stradao pješak na kojeg je Matas naletio upravljajući osobnim automobilom. Protiv Matasa je zbog toga navodno vođen sudski postupak, ali je na koncu ipak oslobođen.

Matasa je u obavještajnu zajednicu uveo Smiljan Reljić, bivši ravnatelj SZUP-a. Nije imao stručnih kvalifikacija za posao obavještajca, ali se navodno pokazao kao vrlo pouzdan operativac. Ubrzo nakon imenovanja za načelnika zadarskog centra SOA-e kupio je stan u Zadru kreditom Hypo banke, a poznat je i kao strastveni lovac koji ima kuću sa zemljištem u Lici, između Udbine i Gračaca.

24. travanj 2024 05:41