StoryEditorOCM
KalelargaSKANDAL USRED GRADA

Tornado i braniteljske udruge iz Zadra i Splita položili vijenac i cvijeće na spomen ploču branitelja Rajka Loze "ustaškog sina palog za NDH"

Piše Zadarski.hr
11. siječnja 2024. - 17:22

Pred ilegalno postavljenom spomen pločom hrvatskog branitelja Rajka Loze, ispred ulaza u zgradu Ureda državne uprave Republike Hrvatske u Zadru, pripadnici Udruge navijača Tornardo i nekolicine braniteljskih udruga iz Zadra i Splita, položili su vijence i cvijeće. Prethodno je održan prosvjed na Bulevaru ispred murala koji prikazuje lik vojnika u crnom s obrisima njemačke kacige iz Drugog svjetskog rata i hrvatskog grba iz vremena kvislinške NDH, na što je javno upozorio Daniel Radeta, gradski vijećnik SDP-a.

Ploča podignuta prije 20 godina poginulom branitelju iz Imotskih poljica u Domovinskom ratu Rajku Lozi, sadrži konture u obliku granica NDH, na ploči se nalazi i grb s prvim bijelim poljem i natpisom "Hrvatski viteže, ustaški sine" i "Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku". 

Iako se takva ploča prema hrvatskim zakonima ne smije javno isticati, već 20 godina nitko je se ne usuđuje ukloniti jer se tome protivila obitelj poginulog Loze.

 

26. travanj 2024 04:01