StoryEditorOCM
KalelargaODLUKA SUDA

Tri godine od podizanja optužnice za šest kaznenih djela, paški hotelijer i dalje pod mjerama opreza: ‘Kaznena djela je činio u periodu od 15 godina‘

Piše B.S.
9. siječnja 2023. - 18:43

Županijski sud u Zadru produljio je mjere opreza protiv paškog hotelijera i bivšeg vlasnika tvornice za preradu ribe ‘Ostrea‘ 52-godišnjeg Nevena Badurine.

Paški hotelijer i dalje ima obavezu redovitog javljanja Policijskoj upravi zadarskoj, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, što traje od 1. travnja 2019. godine. Badurina ima i zabranu obavljanja određenih poslovnih aktivnosti i to osnivanja novih trgovačkih društava i članstva u upravljačkim strukturama trgovačkih društava, te su mu privremeno oduzete i putne isprave za prijelaz državne granice.

Mjere traju traje najkasnije do izvršnosti presude, te će se u slučaju nepridržavanja zamijeniti istražnim zatvorom.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je 9. srpnja 2019. godine optužnicu protiv Budurine, zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, utaje poreza ili carine u pokušaju, krivotvorenja - krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava.

Optužnica je podignuta i protiv Mladena Jurline (63) iz Zadra, te Valentina Lukineca (29) i Hrvoja Butkovića (45) iz Zagreba.

Terete se da su u razdoblju od 2003. do 2018. preko ‘Ostree‘ i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukli ukupno oko 68 milijuna kuna, a cijela je "operacija" završila u policiji kad je Badurina počeo izbjegavati plaćanje 

Iz firme sa sjedištem u Stankovcima, izvukli su 48 milijuna i 200 tisuća kuna, a državni proračun RH oštećen je za dodatnih 18 milijuna i 900 tisuća kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a bio je namijenjen za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja.

Badurini je pritvor ukinut 19. ožujka 2019. godine.

Odlukom Županijskog suda u Zadru mjere opreza su mu produžene jer je, iako je neosuđivana osoba, pokazao veliku ustrajnost u činjenju kaznenih djela u periodu od 15 godina. Kroz to je vrijeme  u gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa.

Uz navedeno, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru preuzelo je kazneni progon od državnog odvjetništva Republike Austrije, središnjeg državnog odvjetništva za progon gospodarskog kriminala i korupcije u Beču protiv prvoosumnjičenog Nevena Badurine i drugoosumnjičenog Dražena Domjanića zbog osnovane sumnje da su na području država Kneževine Liechtenstein i Republike Austrije počinili kaznena djela pranja novca.

25. travanj 2024 13:18