StoryEditorOCM
KalelargaDOBRE BROJKE

Tri mjeseca prije kraja godine Zadar oborio rekord u noćenjima iz 2019. godine: poznati gosti opet su najbrojniji

Piše Zadar
5. listopada 2023. - 14:15
Zadar, 280823. Jako jugo koje puse u Dalmaciji stvara velike valove. Na fotografiji: turisti na zadarskoj rivi.Jure Miskovic/Cropix

Ono što smo svi mogli vidjeti na zadarskim gradskim plažama i ulicama u posljednjih mjesec dana, dobilo je svoju potvrdu: u rujnu je u Zadru boravilo 89.615 turista, što je 12 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Od početka godine, pak, broj noćenja veći je za 9 posto (291.957), dok je dolazaka ostvareno čak 15 posto nego prošle godine, pokazuju rezultati iz sustava eVisitor.

Od početka godine do zadnjeg dana rujna na području grada Zadra ostvareno je 2,13 milijuna noćenja, što je porast od 8 posto u odnosu na prošlu godinu, ali i obaranje ukupnog rekorda iz 2019. godine, i to tri mjeseca prije završetka ove. Porast od šest posto noćenja, uz otprilike isti broj dolazaka u odnosu na 2019. godinu, otkriva kako su ove godine gosti ne samo rado dolazili u Zadar, nego su se u gradu duže i zadržavali.

U sezoni je najveći broj turista odsjeo u obiteljskom smještaju, a tijekom rujna daleko najviše ih je boravilo u hotelima. Jasan je to pokazatelj kako će očekivani rast hotelskih kapaciteta u bliskoj budućnosti, prije svega otvaranje Hyatt  Regency Zadar Maraska, ali i drugih, donijeti veći broj noćenja izvan glavne sezone, u kojoj je većina kapaciteta svih tipova ionako popunjena.

Najviše turista u rujnu došlo je iz Njemačke, a osim domaćih gostiju najbrojniji su bili redom Austrijanci, Poljaci i Britanci. Uslijed nastavka iznimno lijepog i sunčanog vremena, takav dobar trend nastavio se i u listopadu, pa je tako u gradu jučer boravilo 2.904 gostiju.

Sljedećeg tjedna očekuje nas manifestacija Meat Me na Tržnici na Poluotoku, na koju tradicionalno dolazi veći broj stranih turista, a do kraja godine i Advent, pa sadašnje brojke nisu ni blizu zaključenja turističkih rezultata.

 

 

28. travanj 2024 00:21