StoryEditorOCM
KolonaJAVI SE!

Tri smrti: gdje je nestao ministar Oleg Butković? Tri dana šuti o najvećoj tragediji u svom resoru! Što je u pozadini?

13. kolovoza 2024. - 12:29

Gdje je Oleg Butković

Treći dan prolazi od nezapamćene tragedije u Malom Lošinju a ministar mora, prometa i infrastrukture o tome još nije rekao ni riječi. U utorak je u Zadar poslao emisara, državnog tajnika Josipa Bilavera, koji je u više navrata u prvom licu množine rekao da je događaj „sve nas potresao i uznemirio” ali nijednom riječju nije spomenuo svoga šefa, Olega Butkovića. Ministra koji je kao prvi čovjek tog megaministarstva i potpredsjednik vlade u zadnja dva mandata uvijek bio spreman s novinarima podijeliti svoja razmišljanja, i kad je bilo dobro i kad je bilo loše.

Zašto ga sada nema, zašto sada šuti?

U utorak smo pokušali doći do ministra, zvali smo ga nekoliko puta i slali poruke, ali Butković je ostao suzdržan. Zamolili smo kontakte u ministarstvu da ga obavijeste, da je krajnje neobično, da ne kažemo skandalozno, što se prvi čovjek resora u kojem su pod još uvijek nejasnim okolnostima, smrtno stradala trojica pomoraca, a četvrti je teško ozlijeđen, nije obratio javnosti i izrazio sućuti obiteljima događaja bez presedana.

U nedostatku transparentnih informacija, kuloari bruje. Unutar ministarstva ne shvaćaju zašto ministar izbjegava javnost, zašto iste večer kad se tragedija dogodila nije bio u Malom Lošinju, na licu mjesta, na Kvarneru, gdje je njegova izborna baza. Gdje je kao ministar pomogao pokrenuti bezbroj prometnih projekata u visini više stotina milijuna eura.

image
Damjan Tadić/Cropix

Prema jednom viđenju, Butković je odlučio ostati sa strane ove tragedije svjestan da bi se sva krivnja lako mogla usmjeriti na njega. Ako je ta pretpostavka do sada izgledala nategnuto, danas, tri dana nakon događaja od kojem šuti, pretpostavka postaje činjenica zbog koje kreće opravdano preispitivanje ponašanja prvog čovjek sustava koji bi u svakom trenutku trebao biti na raspolaganju građanima, onima koji ga za to i plaćaju. 

Butkovićeva ”defenziva” dodatno sugerira da je duboko svjestan koliko je nekoliko zadnjih incidenata iz njegovog resora negativno odjeknulo u javnosti, a tu prije svega mislimo na probleme s trajektom Sveti Duje, te nedavno s novim trajektom Oliver koji su postali viralni zahvaljujući nevjerojatnim propustima Jadrolinije.

Ali to govori i da je Butković osobito osjetljiv na sve što se događa u tom državnom brodaru, da nikad javno nije izrekao svoje navodno veliko nezadovoljstvo Davidom Soptom, svjestan da bi se nakon trajekta Lastovo sve te loše stvari mogle sručiti na njega, premda u tome možda nema izravnu, ali sigurno ima zapovjednu odgovornost.

U takav kontekst lijepo se uklapaju priče kako su u pozadini zapravo neki dublji unutarstranački razlozi, iza kojih stoji nastavak latentnog sukoba na relaciji Butković - Plenković koji je premijer navodno pokrenuo preko splitskih HDZ-ovaca. Oni ministru prometa zamjeraju što je drugi grad u državi u svome mandatu ostavio u prometnom slijepom crijevu a ”svojoj” Rijeci je istovremeno omogući velebna prometna rješenja i investicije koje će taj grad pretvoriti u lučki centar Jadrana i jedan od najperspektivnijih gradova na našoj obali.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Butkovićevu šutnji oko lošinjske tragedije možda su najbolje prepoznali trolovi i botovi na društvenim mrežama koji ga već danima bombardiraju. Neki na temu njegove famozne kravice i Milanovića s kojim se svakodnevno obračunavao, a neki na temu Plenkovićevog šamaranja zbog kojeg je ostao bez riječi... 

Što bio razlog - bijeg od odgovornosti, unutarstranačka spoticanja, neoprostivo loša komunikacijska ”strategija” ili nešto četvrto - ostaje činjenica da se ministar Butković tri dana nije oglasio o najvećoj tragediji koja je pogodila pomorski sektor od kada je on na njegovom vrhu.

Ako ni zbog čega drugog, zbog toga treba biti pozvan na političku odgovornost. Ili ostavka ili smjena!

06. rujan 2024 10:30