StoryEditorOCM
KalelargaVAŽNI RAZGOVORI

Turistička zajednica Grada Zadra na sajmu u Napulju: radi se na uvođenju brzih brodskih linija SNAV-a iz Ancone i Pescare

Piše Zadarski.hr
17. ožujka 2023. - 14:32

Zadarska turistička ponuda predstavlja se od 16. do 18. ožujka na sajmu „Borsa Mediterranea Del Turismo“ (BMT), koji se ove godine po 26. put održava u Napulju. Riječ je o najvažnijem sajmu na talijanskom jugu, na kojemu se predstavlja 400 izlagača iz 12 talijanskih regija i 26 zemalja sudionica uz prisustvo 220 medija i četiri tematske B2B radionice. Sudjeluju velika imena u sektoru, od turoperatora, zrakoplovnih i brodskih kompanija, pa do cruising tvrtki i hotelskih lanaca. Svoje nove rute ove godine predstavljaju velike cruising kompanije Costa Cruises, Royal Caribbean, MSC Cruises i Norwegian Cruise Line, što je važno i za zadarsko područje, stoji u priopćenju gradske Turističke zajednice.

Među najposjećenijim štandovima na sajmu je onaj Hrvatske turističke zajednice, u sklopu kojeg su se predstavile Turistička zajednica Zadarske županije i grada Zadra.

- Ove godine vlada veliki interes za Zadrom, koji je „postao još bliži“ nakon uvođenja eura i ulaska u Schengen. To znači da talijanski državljani mogu slobodno, bez zaustavljanja i carina ulaziti u Hrvatsku. Cilj nam je vratiti broj noćenja i gostiju iz Italije ne samo na razinu iz 2019. godine, nego na onu od prije 10 ili 15 godina, pa i ranije. Dinamika posjeta ukazuje da bi se takvo što moglo i ostvariti. Primjerice, 2019. godine na području grada Zadra boravilo je 30.000 turista iz Italije, koji su ostvarili 95.000 noćenja. Tijekom pandemijske 2021. godine posjet iz Italije bio je očekivano manji, svega 34.000 noćenja, da bi se već prošle godine brojke vratile na 78.000 noćenja. S obzirom na povezanost dvaju kultura i blizinu obale, bilo da se dolazi cestovnim, zračnim ili pomorskim putem, ali i rastućom kvalitetom gastronomske ponude u Zadru, a znamo da su Talijani veliki gurmani, očekuje se skori povratak na nekadašnje brojke. Zadar čini privlačnim i blizina nekoliko Nacionalnih parkova. Talijani su nam važni i kao nautički gosti, koji već u proljeće dolaze u većem broju, pa se ulaže i u promociju nautičkog turizma, kaže direktor Mario Paleka.

Važan sastanak održan je s Rosariom Piscitellijem, menadžerom za linije u brodarskoj tvrtci SNAV, na temu otvaranja brzih brodskih linija sa Zadrom iz Ancone i Pescare.

- Radi se na uvođenju novih linija neovisno o postojećoj poveznici Jadrolinije s Anconom, putem kojih ne bi dolazili samo talijanski turisti, nego i gosti iz SAD-a, Dalekog Istoka i drugih nama zanimljivih emitivnih turističkih tržišta. Postoji obostrani interes za ovakvim linijama i velika je mogućnost da ih SNAV uvede sljedeće godine, najavljuje Paleka. 

Pored toga, suradnja ovakvog tipa omogućuje i povećanu vidljivost Zadra kao poželjnog turističkog odredišta na talijanskom tržištu, gdje bi se u svrhu promocije novih linija u suradnji sa SNAV-om sprovela kombinirana marketinška kampanja na više promidžbenih kanala, što je dodana vrijednost samoj operativnoj provedbi projekta.

 

24. travanj 2024 07:06