StoryEditorOCM
KalelargaPOSLJEDICA UNUTRAŠNJIH SUKOBA?

U Državnom odvjetništvu RH u srijedu su potvrdili dolazak šibenskih “snaga” u Županijsko državno odvjetništvo u Zadru

7. studenog 2019. - 11:20
Emilio Kalabrić.nesreca_knin01-030115

 

U Državnom odvjetništvu RH u srijedu su potvrdili dolazak šibenskih “snaga” u Županijsko državno odvjetništvo u Zadru. Iako razlozi ove kadrovske “rošade” još nisu službeno poznati, iz DORH-a je potvrđeno kako će poslove dosadašnjeg vršitelja dužnosti šefa Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Gorana Troskota od srijede obavljati zamjenik županijske državne odvjetnice u Šibeniku Emilio Kalabrić.
U DORH-u pojašnjavaju kako nije došlo do imenovanja novog županijskog državnog odvjetnika u Zadru, već da će Kalabrić, koji je javnosti poznat po slučaju “Uzdolje”, voditi zadarsko tužiteljstvo do imenovanja novog odvjetnika.

 

Ponavlja se natječaj

Naime, Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u utorak je objavilo kako je jednoglasno odlučeno da se natječaj za imenovanje županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, koji je raspisan 26. rujna 2018., ponavlja. Donesena je odluka o objavi oglasa jednog slobodnog mjesta županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.
Iako su se na taj natječaj uz Troskota za to mjesto tada javili i voditelj Kaznenog odjela i njegov zamjenik Denis Sokol, te državni odvjetnik Slobodan Denona, prvi čovjek zadarskog tužiteljstva dosad nije izabran.
Tada su se oko mogućeg reizbora Troskota, za kojeg bi to bio drugi mandat, pojavile dvojbe jer po novom Zakonu o državnom odvjetništvu koji je stupio na snagu 1. rujna 2018. godine županijski državni odvjetnik ne može biti imenovan više od dva mandata uzastopce u istom državnom odvjetništvu.
Troskot je u zadarski ŽDO došao iz Općinskog državnog odvjetništva u Benkovcu, gdje ga je u rujnu 2005. godine imenovao Mladen Bajić, tadašnji državni odvjetnik.

Međusobne prijave

U svom mandatu “podržavao” je brojne policijske akcije protiv kriminala u Zadru, kao i zadnju ove godine kada je ukupno 16 osoba osumnjičeno, a pet privedeno za gospodarski kriminal, pod sumnjom da su od 2015. do 2019. godine iz 11 tvrtki i jedne braniteljske zadruge iz Zadra izvukli i oprali 10 milijuna kuna, oštetivši pritom državni proračun za utajeni poreza od 2,5 milijuna kuna.
Upravo zbog toga se navodi kako je Troskotova smjena zapravo rezultat unutrašnjih sukoba u tužiteljstvu, zbog čega je u Zadar doveden čovjek “sa strane”, iz Šibenika.

Otkako je raspisan natječaj za glavnoga Županijskog državnog odvjetnika, u zadarskom tužiteljstvu, naime, traju međusobni sukobi i netrpeljivosti kandidata koji se bore za čelnu poziciju.
Iz pravosudnih se krugova tako doznaje kako su se državni odvjetnici cijelo vrijeme međusobno razračunavali prijavama i predstavkama koje su jedni protiv drugih slali ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i državnom odvjetniku Draženu Jeleniću. Među brojnim podnescima nalazi se i jedan koji Troskota tereti za mobing jer je, navodno, kao previše “zahtjevan”, tražio veću produktivnost u tužiteljstvu. •

25. travanj 2024 18:51