StoryEditorOCM
KalelargaIZGUBILE KONTROLU

U Kalima ozlijeđene dvije 15-godišnjakinje koje su se vozile na električnom romobilu, a jedna je maloljetnica zadobila teške ozlijede

Piše B. S.
19. srpnja 2024. - 12:38

U mjestu Kali na otoku Ugljanu, u četvrtak, 18. srpnja, dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđene dvije maloljetne hrvatske državljanke, obje stare 15 godina. Nesreća se dogodila oko 5 sati ujutro kada se maloljetna vozačica električnog romobila kretala Ulicom Sv. Lovre. Na romobilu se kao putnica nepropisno vozila druga maloljetnica.

Dolaskom do raskrižja s Ulicom Mul, vozačica nije prilagodila brzinu stanju ceste, što je rezultiralo gubitkom kontrole nad romobilom. Obje djevojke pale su na kolnik zajedno s romobilom. Vozačica je zadobila teške tjelesne ozljede, dok je putnica prošla s lakšim ozljedama. Nijedna od njih nije nosila zaštitnu kacigu tijekom vožnje.

Liječnička pomoć pružena im je u Općoj bolnici Zadar. Policija će dostaviti izvješće mjerodavnom državnom odvjetništvu. Maloljetna vozačica bit će prekršajno sankcionirana sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava zadarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa. Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak. 

Podsjećaju da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Naglašavju i da romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje.

- Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani - rekli su u PU zadarskoj iz koje pozivaju sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Od početka 2024. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske su ukupno prekršajno sankcionirali 114 prekršaja kod vozača osobnih prijevoznih sredstava - romobila i to 106 prekršaja nenošenja zaštitne kacige vozača romobila, jedan prekršaj zbog prijevoza više osoba na romobilima te sedam prekršaja zbog nepropisnog kretanja kolnikom.

Analizom statističkih podataka, najviše prekršaja su počinili vozači romobila u dobnoj skupini od 20 do 30 godina. Najviša evidentirana starosna dob osobe zatečene u prekršaju nenošenja zaštitne kacige, je 71 godina.

06. rujan 2024 17:37