StoryEditor
KalelargaHITNA INTERVENCIJA

U nasukavanju na Dužac Veli ipak je teško ozlijeđen vlasnik glisera, s dvojicom sinova hitno prebačen u Biograd, pa u zadarsku bolnicu

Piše Mišel Kalajžić
28. lipnja 2020. - 16:51
Nasukavanje Dužac VeliMinistarstvo mora, prometa I infrastrukture

Na otočić Dužac Veli nasukao se gliser uslijed čega je došlo do težeg ozljeđivanja jedne osobe, te lakšeg ozljeđivanja dvije maloljetne osobe, javilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su jučer, 27. lipnja u 15.35 sati, izravno od počinitelja pomorske nesreće, A. R., državljanina Republike Hrvatske, koji je u pozivu izvijestio kako je teško ozlijeđen i nepokretan te da se na brodici, tip gliser, nalaze i dvojica njegovih maloljetnih sinova, koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede prilikom nasukanja na hridi otočića Dužac Veli.

Odmah po zaprimljenoj dojavi iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar. S obzirom na opisane tjelesne ozljede, službenici LK Zadar su na spasilačku brodicu ukrcali djelatnike Hitne medicinske pomoći te su na poziciju nesreće stigli u 16.18 sati, gdje su zatekli oštećeno plovilo cijelom dužinom nasukano na otočke hridi i troje ozlijeđenih, koji su se nalazili u krmenome dijelu brodice.

Zbog nedovoljne dubine evakuacija teško ozlijeđenoga voditelja brodice i njegovo dvoje djece obavljena je pomoćnom brodicom (tenderom) u vlasništvu jahte koja se sidrila u blizini pozicije ove pomorske nesreće.

Nakon evakuacije i prekrcaja liječnička pratnja zdravstveno su zbrinuli voditelja brodice, kako bi što lakše podnio plovidbu, a manje ozljede koje su zadobila njegova djeca, u vidu površinskih grebotina, sanirali su tijekom plovidbe do Biograda na Moru, gdje su pristali u 16.50 sati, kada je teško ozlijeđeni preuzet od drugoga tima HMP-a u daljnje medicinsko postupanje, prema Općoj bolnici Zadar, dok su službenici LK Zadar dvoje djece prevezli u mjesto Dobropoljana, na otoku Pašmanu, gdje su ih u 18.15 sati predali članovima obitelji, kada je ova spasilačka akcija uspješno okončana.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice dužine 8,5 metara, zastave Republike Hrvatske, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede, a značajna oštećenja ustanovljena su i na plovilu, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša - javilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

#NASUKAVANJE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 09:21