StoryEditorOCM
KalelargaNOVIH ŠEST PRESUDA:

U Osijeku, Vukovaru, Sisku i Zadru oštećeni iz CHF kredita slave!

Piše Udruga Franak
17. veljače 2020. - 09:12

Osječki, vukovarski, sisački i zadarski sud donijeli su u razdoblju 10. do 14. veljače šest novih presuda za konvertirane kredite. Tim presudama suci Ivica Grubišić iz Vukovara, Davor Liščić iz Osijeka, Andrea Vasiljević i Vedran Medaković iz Siska te Jadranka Nižić-Peroš iz Zadra dosudili su ukupno 330.000 kuna preplaćenih anuiteta tužiteljima koji su konvertirali CHF kredite. Tužene banke bile su RBA, ZABA, PBZ i Addiko.

Obajvijest Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

Čestitamo odvjetnicima Sandri Panjković i Dinku Ocvareku iz Siska, Ivanu Šalini i Boži Vrkiću iz Zadra te Zoranu Kosanoviću iz Kutine na uspješnom zastupanju svojih klijenata koji su konvertirali CHF kredite. U presudama dominira stajalište Suda EU iz presude C-118/17 kojom je nedvojbeno utvrđeno da nakon zakonske intervencije u ugovorni odnos i dalje potrošač ima pravo na nacionalnom sudu utvrđivati je li tom intervencijom doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio ništetne ugovorne odredbe.

Suci su utvrdili presudama:

- Da konverzijom nije izvršena restitucija odnosno da tužitelji nisu dovedeni u stanje kao da nikada nisu ugovorili ništetne kamate i valutu CHF.

- Da glavnica nakon konverzije nije dovedena u stanje kao da nikada nisu ugovorene nepoštene ugovorne odredbe, nego je dapače konvertirana glavnica veća od glavnice po početnome otplatnom planu.

- Da tužene banke moraju vratiti preplaćene anuitete, ali još i razliku između konvertirane glavnice i glavnice po početnome otplatnom planu, jer je stvarna pravilna glavnica manja od konvertirane glavnice.

Sisački sud utvrdio je u obrazloženju presuda dodatno i to da su ništetni aneksi kojima je izvršena konverzija.

Nakon odličnih vijesti iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je odlučilo da naš aktivist Goran Aleksić nije kao saborski zastupnik u sukobu interesa zbog toga što je koordinirao aktivnosti Udruge Franak vezano za rad s odvjetnicima, nove radosne vijesti s općinskih sudova dodatno nas utvrđuju u uvjerenju da će Vrhovni sud RH utvrditi ništetnost aneksa ugovora kojima je provedena konverzija CHF u EURO.

Nadamo se da će pritom biti utvrđeno da potrošač ima pravo utvrditi ništetnost temeljnog CHF ugovora, ako je to za njega povoljno, kao što je to već presuđeno u presudama C-118/17 i C-260/18 Suda EU.

Stručni i analitički rad Udruge Franak s odvjetnicima sada u punome svjetlu pokazuje svu svrhovitost tih aktivnosti, jer smo zahvaljujući tesanju slučaja franak do zadnjih najsitnijih detalja uspjeli zajedno s odvjetnicima ustanoviti točno činjenično stanje koje se onda oživotvoruje na hrvatskim sudovima! Još samo da Vrhovni sud RH potvrdi ništetnost temeljnih ugovora, i više nikakvih dilema na sudovima neće biti.

Čekamo s nestrpljenjem i taj dan koji neminovno dolazi! Taj dan bit će za nas novi hrvatski praznik i zvat će se – Dan ništetnosti CHF ugovora! - stoji u mailu koji je jutros stigao od Udruge Franak.

18. travanj 2024 22:51