StoryEditorOCM
KalelargaU 18 SATI

U propovijedi misnog slavlja zadarski nadbiskup govorit će o papi emeritusu Benediktu XVI.

Piše Zadarski.hr
31. prosinca 2022. - 12:39

Za vrijeme mise zahvalnice za proteklu građansku godinu u subotu, 31. prosinca, u 18 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi misnog slavlja izreći će prigodne misli o papi emeritusu Benediktu XVI. povodom njegove smrti.

Papa u miru, Benedikt XVI. u travnju 2022. godine obilježio je svoj 95. rođendan. 

Tom prigodom zadarski nadbiskup  Želimir Puljić uputio mu je i svoju čestitku u kojoj je napisao da je „Papa Benedikt XVI. bio izvrstan profesor na više njemačkih sveučilišta te da su teolozi pokušavali otkriti ‘crvenu nit‘ njegovog znanstvenog opusa“. 

Zaključili su i da je „profesor Ratzinger“ bio „od glave do pete čovjek Crkve“ te svim svojim moćima uma i srca „promicao njezino dobro“. 

Neki su to povezivali s činjenicom što je bio rođen i kršten na Veliku Subotu, u sklopu Svetoga Trodnevlja, kada se "rodila Crkva".

Na obavijest o smrti Pape emeritusa oglasila su se zvona katedrale sv. Stošije.

"Dirnula me vijest o smrti dragoga pape Ratzingera. 

Bogu sam zahvalan što sam imao prigodu susresti ga i u Vatikanu i u Hrvatskoj kad nam je došao u pohode 2011. i osjetiti njegovu nepokolebljivu vjeru, snagu poniznosti i blagosti te veliku hrabrost kojom se odlikovao njegov uzorni pontifikat. 

Smatram kako svaki član Crkve Katoličke ima razloga reći: Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za jasnoću stavova i naučavanja i osobito za način kako je taj ‘ponizni suradnik‘ vršio Petrovu službu; s osobitim osjećajem crkvenosti i sigurnosti, dostojanstveno i ponizno, s jasnom vizijom  budućnosti“, rekao je nadbiskup Puljić u izjavi povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

19. ožujak 2023 14:34