StoryEditorOCM
KalelargaNEVJEROJATAN ODJEK

U prva 24 sata humanitarne akcije "Kuća za Dijaninu dicu" već prikupljeno pola milijuna kuna, Mateo Torić otac osmero mališana - ostao bez riječi!

Piše M.K.
2. studenog 2021. - 15:33
Mateo Toric je nakon smrti supruge Dijane, koja je u srpnju izgubila bitku s melanomom, ostao sam s osmero djece. Humanitarnom akcijom pokusava obitelji osigurati veci dom jer trenutno zive u svega 60m2Luka Gerlanc/Cropix

U prvih 24 sata humanitarne akcije Kuća za Dijaninu dicu, u kojoj se prikuplja novčana pomoć građana za samohranog oca Matea Torića koji je nakon smrti supruge Dijane ostao sam s osmero mališana - prikupljeno je pola milijuna kuna.

Humanitarna akcija pokrenuta je 1. studenoga kako bi se kupila kuća za Matea i njegovu djecu jer trenutno žive u stanu od 60-tak kvadrata. U teškoj su se situaciji našli nakon što je supruga Dijana umrla od malignog melanoma koji je metastazirao i prekinuo njen život u 37. godini. Suprug Mateo (44) ostao je sam s mališanima, pa se čitav Zadar, a i Hrvatska pokrenuli, kako bi za njega i djecu kupila kuća dostojna za život.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- U prva 24 sata prikupljeno je već pola milijuna kuna, to je nejvjerojatno. Hvala svima, ostali smo bez riječi - rekao nam je Mateo u utorak.

Ciljani iznos je 3 milijuna kuna koliko Mateo procjenjuje da će biti potrebno za kupnju kuće za mališane i njega.

Akciju medijski promovira portal Zadarski.hr i Slobodna Dalmacija. Našu su potresnu priču o Mateu Toriću i osmero djece iza smrti njihove majke Dijane preuzeli mnogi hrvatski mediji, te se na taj način uključili u lanac dobrote kojim se Torićima namjerava kupiti dostojan dom i na taj način olakšati tragedija koja ih je pogodila.

Prvoga dana akcije pojavile su se i neke tehničke nedoumice oko računa za uplatu priloga. Neki su građani pitali zašto broj računa ne glasi na Matea Torića, već na drugu osobu.

Prikupljanje humanitarne pomoći za obitelj Torić odobrilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske pod nazivom „Pomoć deveteročlanoj obitelji socijalno osjetljivoj pri kupnji obiteljske kuće u svrhu stambenog zbrinjavanja“. Akcija traje od 1. 11. 2021. do 1. 03. 2022. godine uplatom novčanih priloga građana.

Prema zakonskim odredbama u tu je svrhu otvoren poseban broj kunskog žiroračuna na koje građani mogu uplaćivati svoje priloge za „Kuću za Dijaninu dicu“. Nositelj akcije po pravilniku Ministarstva ne smije biti osoba za koju se prikuplja pomoć da ne bi nenamjenski koristio sredstva, također, ne može biti niti netko tko je u srodstvu s osobom za koju se prikuplja.

Sa računa koji je otvoren u tu svrhu će se prikupljeni novac direktno isplatiti prodavatelju (vlasniku kuće koja će se kupiti) i nakon toga se račun zatvara.

Novac se može uplatiti na račun, s opisom plaćanja Kuća za Dijaninu dicu:

IBAN HR12 2340 0093 1135 1377 3

Vlasnik računa je Marino Jurjević, Murvica, Ulica Tina Ujevića 10, 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

Ukoliko aplikacija za online uplatu traži Model plaćanja treba upisati 00

Ukoliko se traži Poziv na broj može se upisati datum bez točkice, npr. 02112021

- Sve je s računom potpuno transparentno. Svaka uplaćena kuna se evidentira i novac će biti utrošen isključivo za kupnju kuće i za nikakvu drugu svrhu ne može se iskoristiti - poručio je Mateo građanima izrazivši zahvalnost svima koji su se uključili u akciju, kao i onima koji će se tek priključiti svojim prilozima, onoliko koliko tko može pridonijeti.

Humanitarna akcija proširila se poput požara i društvenim mrežama gdje se dijelila uz poziv građanima da se uključe u nju.

Nadajmo se da će Mateo i Dijanina dica biti u novoj kući već za Božić i da ćemo im vratiti osmijeh na lica!

image
Luka Gerlanc/Cropix
21. travanj 2024 11:38