StoryEditorOCM
KalelargaTOUR OF CROATIA

U srijedu u Zadru cilj četvrte etape međunarodne biciklističke utrke, zbog radova na ulicama prometna ograničenja bit će posebno zahtjevna!

Piše M.K.
17. travnja 2018. - 23:34
Tour2018_Etapa2b

U srijedu se održava jedan od najvećih sporstkih događaja u Zadru ove godine - biciklistička utrka kroz Hrvatsku Tour of Croatia, koju od 17. do 22. travnja organizira Top Sport Events d.o.o. pod pokroviteljstvom Vlade RH i Hrvatske turističke zajednice. Druga etapa utrke na rasporedu je u srijedu 18. travnja, a cilj joj je - u Zadru.

Organizatori su izvijestili kako će odvijanje utrke biti u uvjetima pravovremenog zaustavljanja prometa iz suprotnog smjera i ulaska s bočnih ulica u odnosu na trasu kretanja biciklista, prema zadanim dionicama, na državnim cestama D-1, D-27, D-54, D-08, D-407 i gradskim ulicama u Zadru. S obzirom na brojne radove na obnovi i rekonstrukciji kolnika u Zadru, to znači da će u našem gradu na snazi biti pojačana ograničenja u prometu.

Objavljena je i trasa kretanja u drugoj etapi na području Grada Zadra: Zagrebačka ulica – Ante Starčevića – Dr. Franje Tuđmana - Put Murvice - Zrinsko- Frankopanska - O.K. Tomislava – Bartula Kašića – Šime Vitasovića – Narodnog lista – O.K. Tomislava - Liburnska obala – lančana vrata - Tri bunara – Božidara Petranovića – Zadarskog mira 1358 (ciljna ravnina) - te se nakon toga nastavlja utrka i vozi se još jedan krug dionicom – Mihovila Pavlinovića – Ruđera Boškovića – A. Kuzmanića – Kopnena vrata – K. D. Zvonimira – Marka Marulića – N.Š. Zrinskog – A. Starčevića (od raskrižja sa ul. K. Tvrtka do raskrižja sa F. Tuđmana se vozi suprotnim smjerom) - F. Tuđmana - Put Murvice - Zrinsko- Frankopanska - O.K. Tomislava – Bartula Kašića – Šime Vitasovića – Narodnog lista – O.K. Tomislava - Liburnska obala – lančana vrata - Tri bunara – Božidara Petranovića – Zadarskog mira 1358 (ciljna ravnina kod šetnice Šimuna Kožičića Benje).

Završetak utrke predviđen je oko 17.30 sati. Planirano je i zatvaranje dionica, a puštanje prometa će se provoditi nakon prolaska sudionika utrke. Zagrebačkom ulicom i ulicom Ante Starčevića do raskrižja s ulicom Dr. Franje Tuđmana (u smjeru juga) promet će biti pušten odmah nakon prolaska sudionika utrke, a na ostalim ulicama biti će zatvoren do 17,30 sati.

Iznimka u odnosu na ostale ulice u Zadru su ulice Obala kralja Tomislava i Liburnska obala, Lančana vrata, Tri bunara, Božidara Petranovića, Zadarskog mira 1358, Mihovila Pavlinovića, Ruđera Boškovića, Kralja Dmitra Zvonimira, Marka Marulića i A. Starčevića (od raskrižja sa ul. K. Tvrtka do raskrižja sa F. Tuđmana se vozi suprotnim smjerom) koje će privremenom regulacijom prometa biti zatvorene. Te prometnice bit će zatvorene za sav promet od 15.40 sati do 17.30 sati, osim ulica Božidara Petranovića (od zgrade Tankerske plovidbe), Zadarskog mira 1358 i Mihovila Pavlinovića, koje će za promet biti zatvorene do 18.30 sati.

Tour of Croatia - Race through the natural beauty 2018. koja se održava na području Republike Hrvatske od 17. do 22. travnja, etapna je međunarodna profesionalna biciklistička utrka koja se odvija u šest etapa, a cilj joj je promocija naše zemlje, regija i županija. Nema sumnje da će i Zadarska županija biti promovirana kroz prijenos utrke koja se prati u brojnim zemljama svijeta. Druga etapa, najduža je etapa ovogodišnje utrke. Ta 235 km dugačka etapa starta iz Karlovca, grada na četiri rijeke koji s okolnim gradovima Ozljem, Slunjem i općinom Rakovica tvori jednu cjelinu koju turisti željni netaknute prirode i zanosnih ljepota te originalnosti okusa, mirisa i gostoljubivosti tek trebaju u potpunosti otkriti.

Biciklisti će preko Rastoke, doći do NP Plitvičkih jezera. Uspon od Gračaca na PP Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi. Nakon brdskog cilja spust prema Zrmanji, očaravajući i tehnički ne prezahtjevan, pružit će priliku zaostalim biciklistima uhvatiti priključak s najboljima. Preko starog Masleničkog mosta ući će u Zadar s istočne strane i spojiti se na završni krug 3 km do prvog prolaska kroz ciljni luk. Prolaz kroz gradske zidine na 600 m do prvog prolaska kroz cilj izdužit će grupu, a prolaz kroz Fošu će onima koji budu iza polovice grupe, gotovo pa potpuno onemogućiti borbu za pobjedu. Očekuje se sprint velike grupe biciklista, ali pobijedit će tehnički najvičniji posljednjim zavojima ili onaj koji će imati ekipu dovoljno jaku da rastegne grupu i onemogući gužvu u zavojima u posljednjih 600 metara. Scenografija koju pruža Sv. Donat vjerojatno će biti jednako zanimljiva gledateljima širom svijeta kao i sama utrka – zaključuju organizatori.
 

Zbog održavanja utrke u utorak 17. i srijedu 18. travnja za parkiranje će biti zatvorene ove ulice: Božidara Petranovića, Zadarskog mira 1358, Mihovila Pavlinovića i Ruđera Boškovića.

 

Zadarska županija bit će promovirana i u četvrtoj etapi koja kreće u petak, 20. travnja iz mjesta Starigrad Paklenica, a također će jednim dijelom proći kroz Ličko-senjsku županiju i to slijedećom trasom kretanja: Sveta Marija Magdalena - Barić Draga - Lukovo Šugarje - Karlobag - Prizna - Jablanac - Sveti Juraj - Senj - Sibinj.
09. svibanj 2024 11:15