StoryEditorOCM
KalelargaPOVRATAK U ŠKOLU

U zadarske školske klupe vratilo se više od 80 posto učenika, dok je u vrtiće došla samo jedna trećina mališana

Piše Iva Ivanac
26. svibnja 2020. - 18:09
Zadar, 030320 Danas je u velikoj vijecnici Doma zupanije odrzana redovna sjednica zupanijske skupstine na kojoj je za novu predsjednicu skupstine izabrana Nevenka Marinovic. Na fotografiji: Joso Nekic.Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što je pandemija koronavirusa na više od dva mjeseca zatvorila obrazovne ustanove, od ponedjeljka se u hodnicima zadarskih škola ponovno čuje dječji smijeh. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola vratili su se u svoje klupe, ali ovoga puta se moraju pridržavati brojnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Koliko se točno djece vratilo u zadarske škole i vrtiće, otkrio nam je Joso Nekić pročelnik gradskog odjela za odgoj i školstvo.

- U zadarskim se vrtićkim skupinama inače nalazi preko 3000 djece, a od ponedjeljka se u svim vrtićima kojima je Grad Zadar osnivač i kojima su drugi osnivači vratilo preko tisuću djece. Gotovo 600 djece došlo je u vrtiće Sunce i Radost dok je njih petsto u vrtićima drugih osnivača, govori pročelnik Nekić dodajući kako je u ponedjeljak u škole došlo oko 2800 učenika od prvog do četvrtog razred od njih ukupno 3400, odnosno kako se prosječno po razredu vratilo oko 80 posto učenika.

- U utorak ujutro sam bio na sastanku s ravnateljicama gradskih dječjih vrtića i predstavnicima sindikata i nisu imali nikakvih zamjerki koje se dovode u vezu s koronavirusom, odnosno primjedbi vezanih uz rad za vrijeme koronavirusa. Činjenica je ta da ako imamo više od 80 posto učenika u školama, da roditelji imaju povjerenja u cijeli sustav i organizaciju. U školama i vrtićima se držimo svih preporuka koje je izdao HZJZ, nema vrtićke skupine koja je pretrpana, a sve zadarske škole i vrtići su opremljeni sa svim potrebnim sredstvima i toplom vodom. Dogodilo se da u dvije ili tri kupaonice u OŠ Šimuna Kožičića Benje nije bilo tople vode, ali smo i taj problem riješili te instalirali bojlere za te kupaone, kazao je pročelnik Nekić koji vjeruje kako će se do kraja tjedna i u idućem tjednu još djece vratiti u škole i u vrtiće.

- Trebamo biti disciplinirani, opasnost još uvijek nije prošla, moramo se svi i dalje odgovorno ponašati i voditi računa jedni o drugima i o samima sebi, zaključio je pročelnik Nekić.

19. travanj 2024 14:10