StoryEditorOCM
KalelargaVELIKI ISKORAK

U zadarskoj Poliklinici otvorene nove ambulante za dječju psihijatriju. "Ovo je značajan napredak u liječenju djece, zabrinjava porast neuroza"

Piše AVŠ
11. siječnja 2023. - 15:26

U Poliklinici Opće bolnice Zadar danas su svečano useljene dječja i adolescentna psihoterapijska ambulanta, psihoterapijska ambulanta za odrasle te psihologijska ambulanta. Umjesto neuvjetnih prostorija u kojima se do sada pružala terapija, nove i uređene ambulante u zgradi Poliklinike, odvojene od ostalih psihijatrijskih ordinacija, veliki su iskorak za pacijente i liječnike koji s njima rade.

- Posljednjih pet godina intenzivirala se potreba za ambulantnim radom dječjeg psihijatra. Za sada s djecom radi primarijus Vera Klarić dok nam je dr. Mario Jurjević na specijalizaciji u Zagrebu. Njegovim povratkom značajno ćemo podići kvalitetu rada s djecom jer ćemo imati jednog liječnika posvećenog samo njima- kazao je voditelj Odjela psihijatrije, dr. Boris Škifić.

U dječjoj i adolescentnoj psihoterapijskoj ambulanti mjesečno se obavi 40 pregleda te između 35 do 40 psihoterapija, a zbog velikog porasta broj neuroza, koje očituju se kroz anksioznost, smetnje koncentracije, sniženo samopouzdanje, potištenost te depresiju, potrebe su i puno veće. Ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vrijeme, što se često dogodi ukoliko izostane stručna pomoć, ovi problemi znaju prerasti u suicidalnost, zbog čega je posebno važan rad dječje i adolescentne psihoterapijske ambulante.

- Ranije smo u Zagreb, u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, slali šest do desetak pacijenata na bolničko liječenje. Međutim, nedavno smo imali situaciju da je u pet dana iz Zadra u Zagreb poslano šestoro pacijenata. Struktura pacijenata se značajno mijenja- iznio je dr. Škifić zabrinjavajuće podatke, dodajući kako se nada da će se nakon ulaska u prostor nabaviti još opreme, a po mogućnosti i dobiti još barem jedna specijalizacija za dječjeg psihijatra.

U novouređeni prostor veličine oko 150 četvornih metara uloženo je nešto manje od milijun kuna.

- Našim malim pacijentima ovime smo omogućili primjerene uvjete liječenja u prostorima koji zadovoljavaju sve suvremene standarde medicine.  Pripreme su trajale nekoliko mjeseci, sredstva su osigurana preko Zadarske županije od prodaje zgrade Zavoda za javno zdravstvo – rekao je na svečanom useljenju ambulanti ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

image

Uređene ambulante

/Slobodna Dalmacija
image
/Slobodna Dalmacija
image
/Slobodna Dalmacija
image
/Slobodna Dalmacija
image
/Slobodna Dalmacija
24. travanj 2024 02:11