StoryEditorOCM
KalelargaMINISTRICA IZOSTALA

U Zatonu svečano proglašen prvi Svjetski dan kampinga: "Hrvatska je najbolji primjer kako iskorisiti ovu nišu turizma!"

Piše Iva Ivanac
29. lipnja 2023. - 16:21

Više od 700 sudionika "F.I.C.C. Svjetskog kamping festivala" (F.I.C.C. World Camping Festival) iz Europe i svijeta trenutno boravi u Zadarskoj županiji, točnije u Zaton Holiday Resortu gdje je u četvrtak svečano proglašen prvi Svjetski dan kampinga.

Svečanom proglašenju Svjetskog dana kampinga prisustvovali su Robert Pende kao izaslanik Ministarstva turizma i sporta RH, Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije te predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Fédération Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning) João Alves Pereira i predstavnik UNWTO-a (Director for Affiliate Members) Ion Vilcu.

Iako je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac trebala prisustvovati ovom događaju, umjesto nje je stigao ​Robert Pende, predstavnik ministarstva koji je kazao kako je Hrvatska lider u turizmu na Mediteranu i u Europi.

- Naši kampovi su izvorni, zaista stopljeni s prirodom, što naši gosti i očekuju od boravka u kampovima. Gotovo polovica hrvatskih kampova ima četiri ili pet zvjezdica i u budućnosti želimo ići u tom smjeru. Osigurali smo i znatna sredstva iz Europske unije, a podržavamo i sve investicije u domaće kampove. Želimo prepoznatljiv i održiv turizam. No pritom je kvaliteta najvažnija, rekao je Pende. 

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Ion Vilcu iz UNWTO-a kazao je kako se proglašenjem prvog Svjetskog dana kampinga podiže svijest o kampiranju i povezanosti turizma i prirode, te kako se u sektoru bilježe izvrsni rezultati u prvoj polovici godine, ali i kako je pandemija pokazala sektoru da se mora mijenjati i razvijati nove strategije i biznis modele.

- Sektor se promijenio, a turisti puno više brinu o lokalnoj zajednici. Zato je kamping postao vrlo važan segment industrije i pritom vrlo dinamičan. Turisti se žele povezati s prirodom, žele autentična i originalna iskustva, a s druge strane kamping turizam je nešto povoljniji pa u ovom periodu inflacije ni to nije zanemarivo. Naš domaćin Hrvatska je najbolji primjer kako iskorisiti ovu nišu turizma, a uloga Federacije je tu krucijalna jer ona podiže svijest o kvalitetama kampinga, dodao je Vilcu.

- Kamping pokret postao je važan u planiranju odmora jer polako svi shvaćaju da je i ta struktura gostiju važna. I oni troše novac na benzinskim pumpama, u restoranima, trgovinama, moramo osvijestiti da i taj novac ide u lokalne ekonomije. Želimo raditi na promociji kampinga kao okvira za izgradnju ‘openair‘ turizma i jako sam ponosan što danas slavimo 90. godišnjicu našeg udruženja, rekao je predsjednik Federacije João Alves Pereira te dodao kako kamping turizam pokazuje predanost održivom razvoju.

image

Joao Alves Pereira, predsjednik asocijacije F.I.C.C. (Federation Internationale de Camping, Caravanning et Autocaravaning).
 

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Volimo i poštujemo prirodu i odgovornije se prema njoj odnosimo nego drugi oblici turizma. Održivi turizam ne ugrožava buduće generacije, zaključio je Pereira.

Županijski pročelnik Ante Sjauš kazao je kako se nada da će razvoj kamping turizma prepoznati i lokalni gospodarstvenici, jer unatoč tolikom broju gostiju iz kamping sektora, u županiji još uvijek nemamo servise ili trgovine s opremom za kampere.

06. svibanj 2024 15:01