StoryEditorOCM
KalelargaRANO JUTROS

Uklonjen spomenik antifašistima na Muraju!

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2020. - 08:35

Nakon niza polemika, pregovora, savjeta, razgovora pa u konačnici i prijetnji, Spomenik komunističkoj ćeliji na Muraju jutros je - maknut. 

Radovi na toj mikrolokaciji su skoro pa završeni, okoliš oko spomenika je „uređen na drugačiji način”, a spomenik je cijelo to vrijeme bio na istom mjestu. A onda je uslijedilo otvoreno pismo predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadra Miljenka Letinića koji je gradonačelnika Branka Dukića pitao zbog čega obnovu bedema koristi kao izgovor da s njih ukloni spomenik „postavljen u sjećanje na osnivanje prve ćelije Komunističke partije u Zadru”.

- Odluku o ovom spomen-obilježju donijet će gradski vijećnici. Osobno mislim da se tu instalaciju ne smije rušiti. Dapače, mišljenja sam da je treba muzejski zbrinuti kao podsjetnik na neka prošla zadarska vremena, rekao je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Branko Dukić. Kako rekao, tako i napravio. Odlukom gradskih vlasti spomenik, koji je preživio štošta tijekom niza godina, danas je izgubio svoju bitku. Spomenik će biti zbrinut u Narodnom muzeju. 

Prijedlog s gradskog vijeća:

Gradonačelnik Grada Zadra podnio je Zahtjev za premještanje spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a u Zadru, uvažavajući Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. S obzirom na sadržaj teksta, na spomen obilježju, razvidno je kako je ono postavljeno u čast osnivanja ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru, totalitarističkog režima koji je osuđen od cjelokupnog demokratskog svijeta i koji je obilježen masovnim kršenjima ljudskih prava. Prema službenom očitovanju Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Zadru, navedeno obilježje nije zaštićeno kao kulturno dobro te nije upisano u Registar. U istom očitovanju navodi se mišljenje kako predmetno spomen obilježje „treba zaštititi kao simbol određenih povijesnih događaja bilo da se radi o sadašnjoj lokaciji ili primjerenom alternativnom mjestu jer je ujedno i autorsko djelo akademskog kipara“. Slijedom navedenog dostavlja se Gradskom vijeću Grada Zadra Prijedlog Odluke o premještanju spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a – na razmatranje i odlučivanje.

25. travanj 2024 14:24