StoryEditorOCM
KalelargaDOBRO SE DRŽE

Umirovljenički domovi u županiji nemaju zaraženih, a djelatnike će odsada testirati u ambulanti na Ravnicama nakon završenih smjena

Piše Iva Ivanac
15. travnja 2020. - 11:10

Nakon što je Stožer civilne zaštite RH donio nove odredbe za postupanje u domovima za starije i nemoćne, zadarski domovi se, ističe epidemiolog Alan Medić, strogo pridržavaju svih uputa već od ranije. 

- Jako dobro surađujemo s domovima za umirovljenike. Za slučaj da štićenici imaju febrilitet odmah ih testiramo u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo tako da rezultate imamo nakon samo par sati i za slučaj da postoje pozitivne osobe možemo hitno reagirati, kazao je epidemiolog Medić dodajući kako će se zbog novih odredbi Nacionalnog stožera sada svi djelatnici morati testirati nakon završenih višednevnih smjena. 

- Osobe koje rade u domovima trebat ćemo testirati na koronavirus nakon sedmodnevnih ili četrnaestodnevnih smjena. S obzirom na to da se radi o velikom broju djelatnika, za sada ih imamo na spisu 160 koji rade u jednoj smjeni, testiranja ćemo organizirati u COVID-19 ambulanti na Ravnicama. Odredit ćemo jedan termin u danu kada će samo oni dolaziti i testirat ćemo ih, kazao je epidemiolog Medić dodajući kako je od početka testiranju u Zadru testirano 700 ljudi, a sad će ih svaki tjedan morati testirati preko stotinu. 

U domovima za starije i nemoćne u Zadarskoj županiji nalazi se preko 1200 štićenika, dosada ih je testirano 11 među kojima je testirana i jedna djelatnica doma, a na svu sreću svih 11 testova vratilo se negativno. 

05. svibanj 2024 04:27