StoryEditorOCM
Kalelarga5,5 MILIJUNA EURA

Uskoro kreću radovi na Žmirićima, Strabag ima 15 mjeseci za dovršetak rekonstrukcije: dobit ćemo mini-autocestu sa semaforima!

Piše I.I.
9. rujna 2023. - 18:31

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić potpisao je odluku o odabiru izvođača koji će izvesti dugoočekivanu rekonstrukciju raskrižja Žmirići. Riječ je o tvrtci Strabag koja je nedavno pobrao pola godine prije planiranog završila radove na aglomeraciji Bokanjac. 

Na natječaj za raskrižje Žmirići, procijenjene vrijednosti 7 milijuna eura, hrvatska podružnica Strabaga poslala je ponudu od 5,5 milijuna eura, čime je ispala povoljnija od konkurenata - varaždinskog COLAS-a koji je tražio oko 6 milijuna eura te još pola milijuna kuna skupljeg Sarađena iz Stankovaca.  

Obuhvat zahvata je dosta veći od samog raskrižja te uključuje izgradnju obilaznih prometnica sa svom komunalnom infrastrukturom pa će ukupna duljina rekonstruiranih i izgrađenih cesta iznositi oko tri kilometra.

Jedan kilometar odnosi se na rekonstrukciju Ulice Put Nina, dok će se Ulica Matije Gupca, odnosno Hrvatskog sabora u produžetku, preobraziti u duljini 836 metara. Rekonstruirana državna cesta sastojat će se od dva kolnička traka, od kojih će svaki imati dva prometna traka, međusobno razdvojena zelenim pojasom. U zoni raskrižja izgradit će se lijevi i desni skretači, pa će Žmirići u budućnosti izgledati kao "mini autocesta" s ukupno šest prometnih traka. Projekt predviđa i izgradnju biciklističkih staza što će razveseliti brojne bicikliste u smjeru Nina. 

No ono što su priželjkivali vozači, a riječ je naravno o rotoru, prometna struka odavno je odbacila pa će na raskrižju Žmirići i nakon rekonstrukcije ostati semafori. Štoviše, projekt predviđa i dodatnu semaforizaciju na spojevima s obilaznicama, koje će kasnije biti u statusu gradskih cesta. Jedna alternativna prometnica obilazi trgovinu Plodine i izlazi kod benzinske postaje, dok druga kruži oko centra Hey park, i to paralelno s cestom koja je nedavno uređena za pristup tom prvom zadarskom retail centru. Cesta koja spaja Ulicu Matije Gupca i D306 bit će duga nešto više od 350 metra, dok će se prometnica koja spaja Ulicu Hrvatskog sabora i D306 urediti u duljini od cca 580 metara.

Strabag će za izvedbu svih tih radova dobiti jedinstveni rok od 15 mjeseci. 

24. travanj 2024 18:24