StoryEditorOCM
KalelargaJUČER OKO 18,30

Uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvom na Smiljevcu ozlijeđeno dijete - dobilo je opekline po licu, vratu i ramenu i otpušteno je iz bolnice

Piše Zadarski.hr
23. studenog 2023. - 10:18

Jučer, 22. studenog policija je zaprimila dojavu kako je u Zadru, na jednom gradskom predjelu oko 18,30 sati uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvom ozlijeđeno dijete.Djetetu je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar, gdje su ozljede okvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja.

Neslužbeno doznajemo da je dijete ozlijeđeno na području Smiljevca i da je zadobilo opekline po vratu, licu i ramenu, te je otpušteno iz OB Zadar.

Iz PU zadarske savjetuju građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Ako već koriste pirotehniku, neka budu uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način i obavezno kupovinu pirotehnike obavljati u trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete. Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.

 

OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA

·

Obvezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje

· Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava

· Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne

· Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola

· Poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva

· Pojam „sigurnosna udaljenost“ znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)

POSEBNI SAVJETI ZA RODITELJE

· Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati.

· Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.

· Petarde nisu igračke. Najčešće uzrokuju ozljede šaka i prstiju, lica i očiju.

· Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć !

· Ako se ipak odlučite koristiti pirotehničkim sredstvima, prvo pozorno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna.

04. svibanj 2024 06:42