StoryEditor
KalelargaPRESEDAN

Uspjeli smo: Elzina smrt ipak neće proći nekažnjeno - podignuta kaznena prijava protiv zlostavljača iz Sukošana!

Piše Matea Gugić Magaš
23. veljače 2021. - 15:12
Elza je uginula zbog zanemarivanja - izgladnjela je bila do smrti!Arhiva

Sjećate se priče o mučnom zlostavljanju dvogodišnjeg crnog psa iz Sukošana koja je potresla zemlju? Elzina smrt ipak neće proći nekažnjeno!

Prije nekoliko dana Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata u Zadru provela je iscrpni inspekcijski nadzor te su nakon gotovo dva tjedna istraživanja Elzinog puta izdani prekršajni nalozi za tri fizičke osobe, dok će protiv jedne biti podignuta kaznena prijava zbog osnovane sumnje u teško zlostavljanje sa smrtnom posljedicom. Zlostavljač iz Sukošana može tako dobiti i godinu dana zatvora. Tri osobe koje se prethodno spominju su također imale veze s Elzom, na početku njenog života.

Riječ je o dvojici muškaraca, iz Podstrane i Samobora, te o jednoj ženi sa zadarskog područja koja posjeduje i uzgajivačnicu u zadarskom zaleđu gdje je, neslužbeno doznajemo, Elza i okoćena.

Sve tri osobe su veterinarskoj inspekciji umanjivale svoju ulogu u Elzinom životu i konstantno prebacivale lopticu odgovornosti. Nažalost, Elza je ipak, nakon gotovo dvije godine premještanja, u konačnici dospjela u ruke svog zlostavljača kod kojeg zbog izgladnjelosti i uginula. Sama, napuštena, u nekom grmu uz put.

Podsjetimo, pronašla ju je slučajna prolaznica iz Sukošana koja je odmah alarmirala volonterke zadarskog azila koje su žurno Elzu odvele kod veterinara u pokušaju da je spase. Spasa ipak nije bilo, stanje psa bilo je katastrofalno.

Netko je mjesecima izgladnjivao kuju koja je danas izgubila svoju posljednju bitku. Volonterke Zadarskog azila: Elza, netko će odgovarati, obećajemo!

Djevojke su i same slučaj prijavile policiji, no tek nakon naših tekstova uključilo se i Državno odvjetništvo koje je slučaj diglo na višu razinu.

Nakon puna dva tjedna intenzivnog istraživanja, Veterinarska je inspekcija došla do zaključka da su sve četiri osobe odgovorne za smrt psa te će jedna i kazneno odgovarati kako smo već napisali.

Upitali smo i djevojke iz Azila za komentar na razvoj slučaja, evo što su nam odgovorile:

- Drago nam je da Elzina smrt nije prošla nekažnjeno i da će svi oni koji su zaslužni što je došla u to stanje i umrla u mukama odgovarati. Po prvi put u našoj praksi možemo reci da smo zadovoljne kako su nadležne službe djelovale i odradile svoj posao. Nadamo se da će i u budućnosti isto tako postupiti bez da ih se mora medijski pritiskati. Iako je više nema, nadamo se da je negdje gore ponosna! U našim srcima Elza nikad neće biti zaboravljena – zaključile su volonterke Zadarskog azila.

Zlostavljač Elze ima i još jednog psa u svom domu, za kojeg je Veterinarska inspekcija utvrdila da je dobrom zdravstvenom stanju te zbog toga nisu poduzeli nikakve mjere poput oduzimanja psa. Ipak, doznali smo, kako pas nije bio čipiran, a ni cjepljen, izrečena mu je kazna za ta dva prekršaja. 

Državni odvjetnik zatražio istragu o smrti kujice Elze: traži se počinitelj koji bi zbog mučenja životinja mogao dobiti godinu dana zatvora!

Izdvojeno

24. veljača 2021 08:43