StoryEditorOCM
KalelargaOBAVIJEST IZ BOLNICE

Uz najviše higijenske standarde, akcije dobrovoljnog darivanja krvi provode se i dalje - mjesec dana "pauze" za davatelje sa simptomima...

Piše P.O.
18. ožujka 2020. - 13:27

Sukladno mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u svrhu osiguranja dovoljnih količina krvi i funkcioniranja zdravstvene skrbi, dobrovoljno darivanje krvi i akcije dobrovoljnog darivanja krvi provode se i dalje, obavijestili su iz Opće bolnice Zadar.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Civilnog stožera Zadarske županije i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj nalažu se najviši higijenski standardi u prostorima provođenja akcije darivanja krvi uz strogo pridržavanje mjera osobne udaljenosti između osoba, i to na najmanje 1 metar, a poželjno 2 metra osobne udaljenosti, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija.

U prostorima za provođenja akcije darivanja krvi osigurat će se punktovi za dezinfekciju. Mole se darivatelji da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje te da izbjegavaju bliži socijalni kontakt.

Ograničit će se  broj darivatelja koji su istovremeno prisutni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta darivanja/punkcije.

-Darivatelji koji su putovali zadnjih mjesec dana izvan Hrvatske, bili u kontaktu s osobama koje su putovale ili koji su imali simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje ili su bili u kontaktu s takvim osobama odgađaju se od darivanja krvi privremeno najmanje mjesec dana, stoji u obavijesti iz OB Zadar.

07. svibanj 2024 14:24