StoryEditorOCM

Iz dvorišta obiteljske kuće izvukli školski avion Zlin 242 L u kojem su tragično stradali natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić

Piše I.I.
8. svibnja 2020. - 16:57

U Biljanima Donjim tijekom dana je održana akcija izvlačenja aviona Zlin 242 L u kojem su u četvrtak popodne poginula dva člana posade, pilot instruktor Marko Novković i polaznik letačke obuke Luka Jagatić.

Podsjetimo kako se avion, iz sada još uvijek neutvrđenih razloga, srušio pokraj obiteljske kuće u Biljanima Donjim pokraj Benkovca, a pukovnik Boris Panić koji je ujedno i zamjenik zapovjednika 93. krila, na jučerašnjoj je konferenciji kazap kako avion nema crnu kutiju.

- Avion ima uređaj koji bilježi određene parametre leta koji su vrlo šturi. Avion nije imao pratnju i nalazio se u samostalnoj zoni. Moram naglasiti kako je takav tip aviona iznimno siguran i pouzdan. Imao je 1361 sat naleta i u zrakoplovstvu se to smatra malim naletom, kazao je pukovnik Panić dodajući kako ZLIN nema izbacivo sjedište, kao što ima Pilatus.

- Mogućnost izlaska iz aviona postoji, piloti imaju padobrane, a izlaženje iz aviona se provodi tako da se odbacuje kabina, potom piloti razvezuju svoje pojase i izlaze iz aviona, rekao je pukovnik Panić dodajući kako taj manevar nije lagan. Kazao je i kako je kolega Novković iskusan pilot, član akrobatske skupine Krila oluje, te kako je preko 800 sati leta. Samim time što je član elitne akrobatske skupine, dovoljno govori o njegovom iskustvu. Kolega Jagatić je već imao jedan samostalni let te je bio poznat kao izvrstan student.

10. svibanj 2024 05:19