StoryEditorOCM
KalelargaBURIN U ZRAKU

Uz slab do umjeren sjeverni vjetar i dnevnu temperaturu od 28 do 30 stupnjeva ipak će se lakše disati

Piše Zadarski.hr
23. lipnja 2024. - 08:47

Nakon sparnog i neuobičajeno toplog subotnjeg jutra, umjeren i jak sjeverni vjetar donio je olakšanje na sjever zemlje, gdje je poslijepodne izmjereno samo 25 stupnjeva. Vrućina se zadržala u južnijim predjelima i na istoku. Hladniji zrak destabilizirao je atmosferu te je na granici dviju zračnih masa bilo jačeg razvoja oblaka i grmljavinskih pljuskova. A jako nevrijeme s tučom zahvatilo je istok zemlje.

U nedjelju će u Ligurskom moru nastati plitka ciklona. No dotok nestabilnog zraka podržavat će visinski vrtlog nad njom, koji će se u blizini zadržavati i idući tjedan.

Stoga sutra na istoku djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Malo kiše moguće je tijekom noći, a u drugom dijelu dana rast će vjerojatnost za izražene pljuskove. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar i dnevnu temperaturu od 28 do 30 stupnjeva ipak će se lakše disati.

U oblačnijim i svježijim središnjim predjelima vjerojatnost za pljuskove je manja. No u drugom dijelu dana ne može se isključiti izraženi pljusak na jugu i istoku i jugu tog područja. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar.

Uz promjenljivu naoblaku pljusak je moguć i na zapadu, ponajprije u gorju, dok je vjerojatnost znatno manja, ali ne i zanemariva na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru će jačati bura, pa će navečer pod Velebitom biti i olujnih udara. Dnevna temperatura u gorju niža od 25, a na moru između 28 i 30.

U Dalmaciji pretežno sunčano i suho. Navečer na sjeveru više oblaka i jačanje bure. Veći dio dana puhat će maestral i jugozapadni vjetar, uz malo i umjereno valovito more. Temperatura će porasti na vrućih 31 do 34 stupnja.

I na jugu pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren vjetar s mora i malo jači sjeverozapadnjak na otvorenom. Jutro toplo uz 21 do 24 stupnja, poslijepodne vruće - od 32 do 34.

"I u novom tjednu na kopnu nestabilno, s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, moguće čak jače izraženima. Sjeveroistočni vjetar će do srijede oslabjeti, pa bi usprkos umjerenijim temperaturama opet moglo biti sparno.

Vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom idućih će dana porasti i na Jadranu - već u ponedjeljak na sjeveru, zatim i u Dalmaciji. U ponedjeljak će puhati jaka bura, zatim slabije jugo i sjeverozapadni vjetar. A s pljuskovima će vrućina postupno popustiti", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

28. lipanj 2024 08:51