StoryEditorOCM
KalelargaZAŠTO JE "JURAJ DALMATINAC" UDARIO U OBALU?

Uzrok je cima na krmi koja nije bila dignuta, nitko od posade nije se ispričao putnicima!

Piše Naši školji
17. rujna 2017. - 11:16
20170916_112841

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukuture te Nacionalu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o manjoj pomorskoj nezgodi u Preku.

Prema priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nezgoda se dogodila 16. rujna u 10.35 sati, kada je trajekt Juraj Dalmatinac, koji plovi na redovnoj liniji Zadar - Preko, prilikom manevra pristajanja udario bočnim dijelom u obalu trajektnog pristaništa u Preku, pri čemu, srećom, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen, dok je trajekt nastavio s postupkom pristajanja.

Odmah po pristajanju svi putnici i vozila iskrcani su na obalu, nije zabilježena šteta na teretima (vozila i ostali uređaji u transportu) te nije uočeno niti onečišćenje mora. Službenici zadarske Lučke kapetanije napravili su očevid kako bi se utvrdio uzrok ove pomorske nezgode. Pregledom je ustanovljen proboj bočne oplate trajekta iznad razine mora, kao posljedica udara u obalu.

Nakon očevida, predstavnici Hrvatskog registra brodova (HRB) obavili su inspekcijski pregled trajetka i izdali zapovjedniku broda odobrenje za jedno nekomercijalno putovanje od Preka do Zadra, gdje će biti obavljen popravak.

Prema riječima očevidaca, putnika na trajketu, nesreća se dogodila u 10.30 sati, prilikom isplovljavanja prema Zadru, a ne, kako se navodi u priopćenju, prilikom pristajanja - piše portal Naši školji.

- Trajekt je krenuo, ali cima na krmi nije bila dignuta, "vratila" ga je natrag i brod je udario u obalu. Svi su osjetili udarac! Nakratko je ponovno krenuo, ali se odmah vratio u Preko. Posada je istrčala van, putnici su s palube gledali što se događa i 20-ak minuta nitko nije znao što je zapravo uzrok nesreći. Tada je jedan član posade rekao u čemu je problem te da "Juraj Dalmatinac" sigurno neće nastaviti plovidbu do Zadra dok ne dođu inspektori. U 10.55 sati u Preko je pristao trajekt "Supetar", koji je u 10.30 krenuo iz Zadra, i svi putnici i vozila prekrcali su se u taj trajekt, koji je u Gaženicu uplovio u 11.55 sati, kazao je jedan od putnika portalu Naši školji, te dodao da su mnogi negodovali zato što nitko od posade nije ništa službeno rekao ili se ispričao.

22. lipanj 2024 09:42