StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJA SPAŠAVANJA

Vatrogasci JVP Zadar imali neobičnu intervenciju u Posedarju, iz zaštitne mreže izvukli veliku sovu ušaru

Piše I.N.
11. lipnja 2020. - 14:08

- Vatrogasac sam više od sedam godina, ali ovakvo nešto nikad nisam doživio - kaže Josip Šare, vatrogasac iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji je u četvrtak prijepodne s kolegama sudjelovao u spašavanju velike sove ušare koja se zapetljala u mrežu na igralištu osnovne škole u Posedarju.

Zaštićena životinja uletjela je u zaštitnu mrežu i zapetljala se na visini od oko tri metra. Sova se nemoćno batrgala, nikako se se nije mogla otpetljati, pa su mještani u pomoć pozvali vatrogasce.

Poziv u Centar 112 zaprimljen je u 10.44, a jedno vozilo i troje vatrogasaca na mjesto događaja je stiglo u rekordnom roku.

- Kad smo došli vidjeli smo životinju zapetljanu u mrežu od konopca. Bila je izmorena i uplašena. Znali smo da je riječ o zaštićenoj životinji pa smo joj pristupili s najvećim oprezom. Kolega Danijel Stručić joj je polagano otpetljao glavu i krila, a ja noge. Sovu je ne tlu dočekao kolega Donat Šimunić, a u pomoć su nam priskočili i mještani. Izvukli smo je i utvrdili da nema ozljeda - kaže Josip.

- Spustili smo je na zemlju, a sova je bila u stanju šoka. Vidjelo se da se ne snalazi baš najbolje. Nije bila agresivna, ali nije ni dozvoljavala da je se puno dira. Ipak je to divlja životinja s rasponom krila od skoro dva metra. Odnijeli smo je do šume i stavili na stablo. 

Nismo je htjeli ostaviti na tlu jer smo se bojali da bi je neko tako ošamućenu mogao napasti. Međutim, čim smo se mi malo udaljili ona je raširila krila i odletjela, u divljinu... - ispričao nam je vatrogasac Josip Šare.

Slike neobične intervencije objavljene su na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji

18. travanj 2024 15:01