StoryEditorOCM
KalelargaVELIKO NIŠTA

Većina u Gradskom vijeću odbila proračun za 2024. godinu. Prije glasovanja vodila se burna rasprava, o svemu po malo...

Piše Iva Ivanac
26. ožujka 2024. - 09:53

Većina u Gradskom vijeću Grada Zadra glasala je za skidanje točke proračuna za 2024. godinu s Dnevnog reda. Prijedlog Enija Meštrovića podržali su vijećnici SDP-a, Akcije mladih i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta.

Prije glasovanja o skidanju točke o proračunu s Dnevnog reda vodila se burna rasprava u kojoj se zazivala i predizborna kampanja za parlamentarne izbore.

- Već tri mjeseca se nismo čuli i nitko nije pokušao opravdat ovo stanje. Već smo rekli da nećemo pristati na proračun sve dok se ne stavi moratorij za izdavanje dozvola za višestambene objekte. Pozvani smo da glasamo za ispravak nezakonitosti, dakle HDZ je glasao za nešto nezakonito da bi poslije uzeo sredstva od gradnje vrtića, što bi nas dovelo u nepovoljan položaj i građanima bi trebali objašnjavati zašto kočimo gradnju vrtića, kazao je Meštrović dodajući kako neće podržati proračun dok god se njegovi uvjeti ne ispune. 

Daniel Radeta (SDP) kazao je kako između zakonitog proračuna i gradonačelnika stoji pet litara boje.

- Kada gradonačelnik kaže da sve stoji zbog proračuna - nije točno, stoji zbog pet litara boje i malo hrabrosti, dodao je Radeta. 

- Vama je boja bitna? Da gradonačelnik opitura mural vi bi glasali za proračun?! Mi nismo glasali za proračun i bacili smo vam rukavicu da date ostavku. Prekinete saziv kojem već tri godine nema spasa. Mi smo svoju ostavku potpisali, čekamo da i vi to napravite. Mogli smo spojiti lokalne izbore s parlamentarnima. Ništa nije bitno, ni umirovljenici, ni djeca već boja, zaključio je Ante Rubeša (AM). 

Bruno Milin istaknuo je kako proračun Grada Zadra nije proračun HDZ-a, SDP-a ni nezavisne liste već proračun Grada Zadra.

- Mi moramo govoriti o aktu proračuna, sve drugo su uvjeti i ucjene koje se ne tiču dokumenta proračuna, dodao je Milin. 

Damir Biloglav (DP) je također želio da se točka proračuna skine s Dnevnog red.

- Već sam bio reako kako ću glasati za proračun kad se osnuje posebna ustanova Centar za mlade, kazao je Biloglav. 

Gradonačelnik je rekao kako je vrijeme kampanje i kako nitko ne može bez kampanjskih radnji.

- Što se tiče proračuna i svih amandmana, sve je ispravljeno i uklopljeno u zakonitosti. Sve što se zalagali je unutar proračuna, ništa nije odbačeno. Naravno da vama zakonitost ne igra ulogu kao što zakonitost nalaže, Enio, da ja ne mogu zabraniti izdavanje dozvola, a što se tiče PPGZD to vi donosite.

Radeta, ideološke teme ne idu s proračunom i da ima sto kila boje ja to ne bi napravio, a što se tiče Centra za mlade, u ovom Vijeću ne bi prošla nijedna ustanova, a kamoli ta.

Sad da vas vratim u realnost, treba kazniti one koji rade štetu i na lokalnoj razini, a kamoli da sad idu to raditi na državnoj razini, kazao je Dukić nabrajajući koji su sve projekti stopirani zbog blokade gradskog proračuna.

Čitao je Dukić projekte s papira, a gradski vijećnici su se dobro nasmijali kada je gradonačelnik rekao da je blokirana rekonstrukcija Ulice Stanka Vraza čija se rekonstrukcija već godinama pojavljuje unutar proračuna Grada, a nikako da se ostvari. 

- Gradsko vijeće je to koje donosi proračun i vi ste tu odgovorni, zaključio je gradonačelnik. 

Damir Burčul (Nezavisni) kazao je kako su se na zadnjoj sjednici HDZ-ovi vijećnici glasali za nezakonit proračun, a kako sada gradonačelnik drži predavanja o predizbornoj kampanji. 

- Došli ste u vijećnicu i izglasali ste nezakonit proračun, neka javnost zna da je to HDZ napravio, rekao je Burčul.

- Grad Makarska i Brela zabranili su izdavanje građevinskih objekata za višestambene objekte, dakle može se. Ako ste glasali za nezakonit proračun, zbog čega ste to napravili? Imali ste rješenje pa da Vijeće ide na izbore. Zadnji dan zovete da ste našli sedam milijuna eura. kada je u pitanju prošla godina, novce od naših amandmana koje niste iskoristili ste svojevoljno rasporedili kako vama paše, dodao je Meštrović

- Odgovorno tvrdim da ono što vi tražite je nezakonito, ali vi to donesite. Vi ste Gradsko vijeće, samo ne znam tko će platiti štetu kasnije. Makarska i Brela su to izglasali izmjenama Plana, ne dekretom, kazao je gradonačelnik Dukić, a Meštrović iz klupe replicirao kako je šteta već napravljena betonizacijom. 

- Jedini bijeli put koji stoji već više od 20 godina, što je vas spriječilo u vašem dvogodišnjem mandatu da napravite tu cestu? Mi smo imali taj amandman, a niste ga izglasali i sad koristite tu ulicu da prikažete da ovo Vijeće koči razvoj i napredak grada. Upravo HDZ koči razvoj grada i tražite ITU omotnice i što ja znam ne. Preko 400 djece ostane bez vrtićke skrbi, osnovne škole idu u tri smjene što nema niti u Zanzibaru, replicirao je Rubeša gradonačelniku Dukiću navodeći brojne stambene objekte gdje je betonizacija uzela maha. 

Kako se osjećate kada dođete na Diklo, Borik i Puntamiku?, upitao je Rubeša gradonačelnika. 

- Sve planove donose gradski vijećnici, taj plan je od 2008. godine. Kada je u pitanju Ulica Stanka Vraza, to je poplavno područje koje se nije asfaltiralo jer ako to napravimo poplavit će cijelo područje koje se niže nalazi. Aglomeracija je došla do Ulice Stanka Vraza i sad se može riješiti da to područje ne poplavljuje, kazao je gradonačelnik. 

Nakon skidanja točke klub HDZ-a tražio je stanku od 20 minuta. 

27. travanj 2024 09:38