StoryEditorOCM
KalelargaOKONČANA ISTRAGA

Veterinarska inspekcija u nadzoru utvrdila propuste vlasnika legla uginule kujice Amari na Viru, ali policija nije podnijela prijavu

Piše Mišel Kalajžić
15. ožujka 2021. - 20:30

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila je inspekcijski nadzor te je utvrdila povredu propisa iz članka 45. st. 1. Zakona o veterinarstvu. Također s obzirom na to da je utvrđeno kako je jedan od šest zatečenih odraslih pasa pothranjen doneseno je rješenje kojim se vlasniku nalaže osiguravanje kliničkog pregleda i medicinsko mišljenje veterinara u veterinarskoj organizaciji o zdravstvenom stanju psa sukladno članku 6. stavak 2. Zakona o zaštiti životinja. U svrhu zaštite pasa kod istoga vlasnika izvršit će se kontrola izvršenja rješenja.

To je za sad rezultat istrage koja je pokrenuta nakon što je prijavljen slučaj zlostavljanja psa - kujice stare svega tri mjeseca koja je izgladnjivanja i prebijana. Uginula je u Zadarskom azilu za pse unatoč naporima volonterki da je održe na životu. Dale su joj ime Amari, a za zlostavljanje je osumnjičen vlasnik s Vira kojega je istraživala policija.

Kako smo doznali iz PU zadarske, policija nakon izvida nije našla elemenata za prijavu vlasnika psa, ali je izvide izvršila i Veterinarska inspekcija koja je pronašla povrede propisa.

Niz slučajeva zlostavljanja i usmrćivanja životinja nastavio se u Radovinu. Tamo je prijavljeno masovno trovanje životinja. Tri psa vlasnici su uspjeli spasiti, ali je nažalost otrovano nekoliko pasa i mačaka. Sve su otrovane ispred vrata od svog dvorišta. Čak je i veliki pas tornjak težak stotinjak kilograma uginuo za pet minuta, što znači da se životinje truju jakim količinama otrova.

- U Radovinu obavljamo izvide i po okončanu istražnjih radnji moći ćemo nešto više reći o tome – kazali su u policiji.

I Veterinarskoj inspekciji Državnog inspektorata prijavljeno je masovno trovanje životinja u Radovinu.

Na zadarskom području u zadnje vrijeme prijavljeno je više slučajeva zlostavljanja životinja. Kuja Elza do smrti je izgladnjivana u Sukošanu, u istom su mjestu mačke gađane samostrelom, dok su u Poličniku pijevci gađani iz zračne puške. U svim slučajevima policija je pronašla i prijavila počinitelje. Volonteri Zadarskog azila za pse i pripadnici udruga za zaštitu životinja pamte još više slučajeva u kojima su životinje mučene ili usmrćivanje. Ono što je dobro je da se u zadnje vrijeme počinitelji prijavljuju i - kažnjavaju.

26. travanj 2024 07:35