StoryEditorOCM
KalelargaPRIJAVA ZA MUČENJE

Veterinarska inspekcija utvrdila: Živković je u Smokoviću uzgajao pse za borbu! Povećavao im je agresivnost i huškao ih međusobno. Oduzimaju mu 24 psa

Piše ZADARSKI.HR
21. travnja 2021. - 15:10
Veterinarska inspekcija Drzavnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na uzgajalistu pasa u Smokovicu, kojeg je policija otkrila jucer prilikom pretraga prostorija u vlasnistvu privedenog dilera kokaina.  Jure Miskovic/Cropix

Protiv zadarskog dilera Josipa Živkovića (39) veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, je prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru podnijela optužni prijedlog sa zahtjevom da se protiv njega provede prekršajni postupak zbog počinjenja niza prekršaja kod postupanja sa psima koje je držao na ilegalnoj farmi u Smokoviću.

Inspektori su utvrdili kako nije osigurao da 15 pasa starijih od 90 dana, koje je držao u ograđenom prostoru i u boksovima, bude označeno propisanim identifikacijskim sredstvom. Također nije osigurao da 20 pasa, starijih od 90 dana bude cijepljeno protiv bjesnoće jednom godišnje.

Veterinarska inspkecija je utvrdila i kako je Živković držao opasne pse u ograđenom prostoru i u boksovima i to 18 terijera tipa bull (i šest štenadi starosti 25 dana) koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull, odnosno ne posjeduju rodovnice izdane od Hrvatskoga kinološkog saveza niti rodovnice izdane od kinološkog saveza jedne od zemalja članica Međunarodne kinološke organizacije. Živkoviću ide prekršaj i zbog toga što je vršio djelatnost uzgoja i prodaje pasa pasmine terijera tipa bull u uzgajalištu bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, te zato što je vršio djelatnost trgovine opasnim psima.

Inspektori su utvrdili kako je Živković huškao životinje na druge životinje te obučavao pse na agresivnost na druge životinje, te je povećavao agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama.

- Ujedno navedenim optužnim prijedlogom veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, je predložila prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru da se 18 pasa - terijera tipa bull uključujući šest štenadi procijenjene starosti od 25 dana koji se nalaze u posjedu predmetnog posjednika životinja, a koje isti drži i uzgaja u ograđenom prostoru i boksovima na predmetnoj lokaciji trajno oduzmu u žurnom prekršajnom postupku kao sredstva počinjenja prekršaja zbog toga što postoji opasnost da će se isti ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja te uzimajući u obzir da navedeni psi nisu cijepljeni protiv bjesnoće koja je smrtonosna zarazna bolest kojom se mogu zaraziti ljudi i životinje kao i da se radi o vrlo opasnim i agresivnim psima te je njihovo oduzimanje potrebno i radi zaštite opće sigurnosti, zaštite zdravlja ljudi, a temeljem članka 76.a Prekršajnog zakona, naveli su nam u odgovoru iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija je prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru predložila da se psi zbog svega navedenog oduzmu i prije okončanja prekršajnog postupka.

Iz Državnog inspektorata su nas također obavijestili da je veterinarska inspekcija protiv Živkovića podnijela i kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Zadru temeljem čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona, a u svezi teškog zlostavljanja i nanošenja nepotrebne boli te izlaganja pasa nepotrebnim patnjama.

Podsjetimo kako je Živkovićeva ilegalna farma pasa otkrivena zato što mu je policija, nakon što su ga drugi puta uhvatili s kokainom, pregledala zemljišni posjed odakle mu je oduzeta zračna puška te su tom prilikom na zemljištu zatekli 24 psa. Živković je u rujnu 2019. "pao" s više od kilogram kokaina, i zbog toga je odslužio godinu dana zatvora. Druga godina bila mu je uvjetna s rokom kušnje na pet godina. Na slobodu je izišao u rujnu prošle godine i sad je prekršio uvjetnu kaznu. Prošlog tjedna ga je zaustavila zadarska policija dok je vozio automobil i u vozilu mu pronašla vrećicu sa 72,2 grama kokaina.

image
Veterinarska inspekcija Drzavnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na uzgajalistu pasa u Smokovicu, kojeg je policija otkrila jucer prilikom pretraga prostorija u vlasnistvu privedenog dilera kokaina.
 
Jure Miskovic/Cropix
16. travanj 2024 08:40