StoryEditorOCM
KalelargaUSTAŠKA IKONOGRAFIJA

VIDEO Bore Poštar: "Organizator prosvjeda je zadarski Tornado. Do kraja ćemo se boriti da ovaj mural ostane na svom mjestu!"

Piše Zadarski.hr
11. siječnja 2024. - 15:49

Organizator prosvjeda koji je u 15 sati počeo na Bulevaru ispred murala vojnika s ustaškim obilježjima je zadarski Tornado, kazao je Boris Marin, zvani Bore Poštar, koji se predstavio kao osnivač te navijačke skupine.

- Organizator prosvjeda je zadarski Tornado uz braniteljske udruge, dragovoljce i goste koji su došli izvan Zadra, a borili su se u Zadru kada je najviše trebalo. Došli smo iskazati svoje nezadovoljstvo s prijedlogom da se ukine ovaj mural koji tu stoji već 20 godina i koji nikome ne smeta, i koji nema nijednog obilježja osim hrvatskog. Hvala svim građanima, udrugama i našem zadarskom Tornadu što smo se skupili. Do kraja ćemo se boriti da ovaj mural ostane na svom mjestu i da ga nitko ne miče, kazao je Bore Poštar. 

Prosvjed je započeo u 15 sati ispred kafića nasuprot spornoga murala. Osim pripadnika navijačke skupine Tornado, svoje su zastave istaknuli Udruga Dragovoljaca 90 - 91 MUP ZNG, Veterani Domovinskog rata Zadarske županije, Zadarski tenkisti, HOS i HVIDR-a Zadar.

Najveća "zvijezda" prosvjeda bio je notorni Marko Skejo, bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" koji je na zadarski prosvjed potegao sa svojim HOS-ovcima iz Splita. Kao i obično, isticali su se s ustaškim natpisima "za dom spremni". S njim u društvu bio je i Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje u kojoj se dogodio masakr domicilnog stanovništva od strane srpskih snaga i JNA.

- Ne smetaju im petokraka niti kokarda, ali im smeta "ovo" - povikao je Miljanić pokazujući prema muralu vojnika u crnom s njemačkom kacigom i grbom iz vremena NDH.

Na prosvjedu se u jednom trenutku zapjevalo "Zovi samo zovi", ali nije bilo skandiranja "za dom spremni" niti bilo kojih drugih uzvika. Prema slobodnoj procjeni okupilo se oko stotinjak sudionika. Nakon otprilike pola sata, prosvjed je završen mirno, bez incidenta. Sudionici su pozvani da se pridruže polaganju vijenaca i cvijeća u ulici ispred zgrade Državne uprave na ilegalno postavljenu spomen ploču poginulom branitelju Rajku Lozi s natpisom ustaški sine i konturama kvislinške NDH, a nakon toga na ručak u kafić.

 

27. travanj 2024 12:45