StoryEditorOCM
KalelargaMINISTAR U ZADRU

Vili Beroš: ‘Socijalnom distancom sprječavamo širenje virusa, a to u ovom slučaju nije napravljeno!‘

Piše Iva Ivanac
22. lipnja 2020. - 15:25

Ministar zdravstva Vili Beroš je u ponedjeljak poslijepodne posjetio Opću bolnicu Zadar gdje se sastao s članovima Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Odmah na početku je istaknuo kako je prvenstveno došao dati potporu svim djelatnicima bolnice i epidemiološkoj službi jer su oni temelj postupanja u ovakvim situacijama.

- Sretan sam jer je epidemiološka  služba brzo djelovala, napravljeni su epidemiološki izvidi, 47 ljudi je u samoizolaciji, a epidemiolozi su primili preko 600 poziva zabrinutih građana, kazao je ministar Beroš dodajući kako su u zadarskoj bolnici zabranjene posjete, aktiviran je odmah COVID odjel i svi njegovi kapaciteti, a uvedeno je obavezno nošenje maski svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. 

- Dogodilo se što se dogodilo i to je dokaz da u borba s koronavirusom još nije gotova, moramo biti odgovorni i oprezni i dalje. Kao što znamo činjenica je da je virus oko nas, a mogu ga prenijeti i građani iz susjednih zemalja koji dolaze u posjet. Jasno je da socijalnom distancom i izbjegavanjem fizičkog kontakta te održavanjem higijene najbolje sprječavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije napravljeno stoga pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju preporučenih mjera. To je naš zadatak i obveza. Jasno se znaju kako provoditi aktivnosti na otvorenom. Ovo je upozorenje svima nama da je virus još tu, kazao je ministar Beroš objašnjavajući zbog čega tenisači koji su došli iz susjednih zemalja nisu testirani prije početka turnira. 

- Oni ne moraju nužno biti testirani, zna se tko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku, ukoliko osobe nisu bolesne i nemaju simptome oni se ne testiraju, objašnjava ministar Beroš koji se složio s novinarima da se na teniskom turniru nisu poštivale mjere socijalne distance. Ministar je također istaknuo i da premijer Andrej Plenković prema definiciji nije bio u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, a evo i zašto.

- Mi smo preuzeli definiciju europskog centra za sprečavanje bolesti  koja uključuje na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra, a u zatvorenom duže od 15 minuta ili direktan kontakt. Sve okolnosti koje je premijer provodio u Zadru to ne uključuju, kazao je ministar dodajući kako premijeru nije izrečena nikakva epidemiološka mjera, ali se iz preventivnih razloga odlučio testirati. Ministar Beroš je istaknuo i da bi svi organizatori većih događanja iz primjera Zadra mogli dosta naučiti i biti svjesni odgovornosti.

image
Zadarski.hr

- Ako je potrebna fizička distanca, onda ne možemo sjediti stolac do stolca, to je vrlo jasno i jednostavno. Ovo što se dogodilo je realnost novog normalnog. Nije neočekivano, ali naš zdravstveni sustav je spreman. Epidemiološka situacija nije takva da bi zahtijevala bilo kakve dodatne mjere. U nedjelju je napravljeno 20 testiranja od čega su 3 pozitivna, a u ponedjeljak će u 3 navrata biti vršena testiranja. Sva od jutra su negativna. Idući nalazi stižu oko 15 sati, a onda i oko 19 sati, najavio je Beroš koij smatra kako u Zadru neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije.

- Što će biti u idućim danima ne znam, ali ako budemo pametni i odgovorni, širenja virusa sigurno neće biti. Ne vidim razloga za prekidanje aktivnosti, ali sve ostaje otvoreno. Moramo iz dana u dan pratiti situaciju. Ako se ona pogorša, odgovorit ćemo mjerama i postupcima, rekao je ministar Beroš dodajući kako se zabrinuti građani ne moraju brinuti.

- Možda se pojavi još novozaraženih, ali to neće biti zabrinjavajuće ni neočekivano. Sve je pod nadzorom, ali opreza nikada dosta. Oprez je majka mudrosti, tako neka bude i ubuduće, poručio je Beroš dodajući da situacija nije takva da bi se djeci izdala preporuka da ne idu u školu. 

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako se bolnica odmah vratila nazad na režim koji su imali kroz ožujak, travanj i svibanj. 

- Aktivirali smo COVID 1 odjel koji se nalazi u bivšoj zgradi onkologije kako bi mogli zbrinuti pacijente , zatvorili posjete bolnicama, što se tiče vađenja krvi to mogu napraviti trudnice, djeca i maligni bolesnici, a ostali to mogu napraviti u ambulantama obiteljske medicine. Svi djelatnici imaju obvezu koristiti zaštitnu opremu, a kod ulaza u bolnicu radi se trijaža svih onih koji ulaze u krug bolnice, kazao je ravnatelj Čulina. 

23. travanj 2024 12:04