StoryEditor
KalelargaPODIGNUTA OPTUŽNICA

Vlasnik rent-a-cara iz Zadra utajio 1.2 milijuna kuna!

Piše Božana Sviličić
29. svibnja 2020. - 15:49
IlustracijaRanko Šuvar/Hanza media

Zbog utaje više od milijun kuna poreza, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv 42-godišnjeg vlasnika rent-a-cara iz Zadra.

Optužen je za počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza, a optužnica je podignuta i protiv pravne osobe zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine.

Optužnicom se tereti da je u prosincu 2015. kao direktor novčani iznos od oko 1.200.000,00 kuna koji je pravna osoba uprihodila iznajmljivanjem vozila, uzeo za sebe. U poslovnim knjigama pravne osobe izvršio brisanje iz evidencije 1095 ugovora o najmu vozila, te si je na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio pravnu osobu.

Tereti ga se da je oštetio državni proračun jer za uprihođeni iznos nije obračunao i platio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od oko 247.000,00 kuna.

Optužnicom se tereti pravnu osobu da je počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine koje je počinio i prvookrivljenik kao direktor trgovačkog društva, te da si je pribavila ukupnu nepripadnu dobit u iznosu od 247.088,12 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta zadarske policije proveli su još 2018.godine kriminalističko istraživanje nad tada 40-godišnjim Zadraninom, 51-godišnjakinjom i 45-godišnjakinjom sa zadarskog, te 41-godišnjakom sa splitskog područja, zbog kaznenih dijela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza ili carine.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je tada utvrđeno da je 41-godišnjak izradio, instalirao i prodao računalni program kojeg su kasnije vlasnici i direktori firmi i obrta za renta car usluge koristili u storniranju i brisanju ugovora i računa o najmu vozila.

Na ovaj način Zadranin vlasnik poznatog rent-a-cara, sebi pribavio je sebi imovinsku korist u iznosu od 1.2 milijuna kuna, te propustio obračunati i uplatiti PDV od 247 tisuća kuna u korist državnog proračuna.

Na isti način je 51-godišnjakinja je "zaradila" 549 tisuća kuna, te za 109 tisuća kuna neplaćenog poreza oštetila državni proračun Republike Hrvatske, a 45-godišnjakinja je na isti način započela poslovanje u 2016. godini te ostvarila imovinsku korist od 6 280 kuna.

15. travanj 2021 01:31