StoryEditorOCM
KalelargaHRABAR ČIN

Vojni pilot HRZ-a Ivan Burčul spasio čovjeka od utapljanja: 50-godišnjak se našao u jezivoj situaciji, upao je u more, a oko noge mu se omotala tunja!

Piše PSD
30. prosinca 2022. - 14:40

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske pohvalili su se hrabrim činom pripadnika 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera i pilota na helikopteru Mi-171Sh natporučnika Ivana Burčula koji je izvan radnog vremena, odnosno redovnog dežurstva Hitne zračne medicinske pomoći zbog koje je boravio na otoku Krku, u ponedjeljak 26. prosinca, spasio Zagrepčanina D. (50) od utapanja.

Prema riječima natporučnika Burčula, po uočavanju muške osobe u moru, u pratnji još jedne osobe odmah se uputio prema mjestu događaja gdje su zatekli muškarca koji nije bio u mogućnosti popeti se na svoj brod jer mu je oko nogu bio zapetljan flaks ribičke opreme.

Nakon što je presjekao flaks i unesrećenog muškarca izvukao iz vode, natporučnik Burčul utoplio ga je te pozvao Hitnu medicinsku pomoć.

- Čovjek je bio u šoku, pri svijesti, ali je progovorio tek poneku riječ. Objasnio sam mu samo da se više ne mora brinuti i da će uskoro biti na toplom. Po dolasku do obale, iskrcali smo se i ušli u obližnji restoran gdje smo mu skinuli mokru odjeću i utoplili ga - nastavlja Burčul i dodaje kako se nedugo nakon pregleda medicinskog osoblja muškarac uputio kući.

- Nesebično pomaganje i pravovremena reakcija pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva još jedan su pokazatelj kako hrvatski vojnici, između ostalog, posjeduju i vrlo visoke moralne vrline - poručuju iz MORH-a.

17. travanj 2024 01:58