StoryEditorOCM
Kalelarga"HRVATSKA VOLONTIRA"

Volonterski centar Zadar proveo čak 5 akcija: evo kome su sve pomogli vrijedni učenici ovog svibnja

Piše Zadarski.hr
26. svibnja 2023. - 13:59

Nacionalna manifestacija Hrvatska volontira ove je godine okupila oko 110 organizatora volontiranja koji su u mnogim gradovima i mjestima proveli više od 150 volonterskih aktivnosti i uključili nekoliko tisuća građana – volontera.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i ODRAZ-om – Održivi razvoj zajednice, od 17. do 20. svibnja organizirali su 13. kampanju Hrvatska volontira. Ove godine našu smo manifestaciju povezali s UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

Volonteri su nam ukazali da su baš oni promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije i okupljanjem velikog broja organizacija i volontera želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva – težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom.

Volonterski centar Zadar je u sklopu manifestacije proveo čak 5 volonterskih akcija.

Za početak su učenici 2. razreda Gimnazije Vladimira Nazora Zadar na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar djecu iz Ukrajine kroz slikovnicu „Amarenina zadarska pustolovina“ upoznali s kulturnom baštinom našega grada, a nakon druženja djeca su slikovnicu dobila na dar. Slikovnicu su 2012. godine osmislili i izradili učenici spomenute škole pod vodstvom profesorice Tihane Magaš, za što su dobili nagradu „Otisak srca“ Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Volontirali su i naši najmlađi, tj. učenici 1. r. OŠ Šime Budinića Zadar koji su pod vodstvom učiteljica Antonije Bajlo i Maje Škare pripremili i izveli glazbeno-scenski nastup kojim su razveselili i raznježili naše stare – korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

U volontiranje smo uključili i poslovni sektor, odnosno članove Volonterskog kluba OTP banke, koji drugu godinu zaredom sudjeluju u našim akcijama u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Ove godine su uređivali novi prostor Udruge za autizam Zadar, a također su im i donirali uredski namještaj.

Posljednje dvije akcije posvetili smo prirodi. Zajedno s našim dugogodišnjim volonterima te učenicima i nastavnicama Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje - Područne škole Puntamika i Prirodoslovno-grafičke škole Zadar čistili smo plažu na Puntamici od raznog otpada.

Za kraj smo s učenicima i djelatnicima Prirodoslovno-grafičke škole Zadar posadili začinski vrt u dvorištu škole.

I ovim putem od srca zahvaljujemo svim volonterima koji su dali svoj mali doprinos za veliki utjecaj!

Sve su akcije održane u okviru novog projekta Volonterskog centra Zadar pod nazivom "Val volonterstva", koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

19. travanj 2024 20:32