StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNA PRESUDA

Vrhovni sud: štrajk zadarskih vatrogasaca je nazakonit i zabranjuje se! Jović: ‘Štrajkaši od sutra počinju s radom!‘

Piše Zadarski.hr
24. kolovoza 2023. - 14:21

Štrajk vatrogasaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar je nezakonit te se zabranjuje njegov nastavak.

Odluka je to Vrhovnog suda kojom je djelomično uvažena žalba JVP Zadar te preinačena presuda Županijskog suda u Zadru.

- Utvrđuje se da je nezakonit štrajk kojeg je prvotuženik organizirao i poduzeo te koji je započeo 24. srpnja 2023. s početkom radnog vremena u prvom smjeni u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar te se zabranjuje prvotuženiku daljnje poduzimanje i nastavljanje navedenog štrajka - navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik vijeća Damir Kontrec.

- Zadovoljan smo odlukom i činjenicom da je Vrhovni sud prihvatio naše argumente. Stanje je sad jasno, štrajk je nezakonit i zabranjuje se. Očekujem da svi vatrogasci u štrajku prihvate sudsku odluku te da od sutra budu na svojim radnim mjestima i izvršavaju radne obveze - komentirao je Boris Jović, zapovjednik JVP Zadar, nakon što su ga u četvrtak odvjetnici obavijestili o odluci Vrhovnog suda.

Štrajk vatrogasaca okupljenih u sindikat Zajedno započeo je 24. srpnja zbog zahtjeva za većim plaćama i trajao je do danas, a Vrhovni sud je odluku o njegovoj zabrani donio na sjednici sudskog vijeća održanoj 16. kolovoza. Iako je u sindikatu zajedno uključeno oko 25 pripadnika JVP u štrajku je bilo desetak vatrogasaca, u jednom trenutku najviše njih 14, a ostali su bili na bolovanju.

- Samo su prvog dana štrajka neki vatrogasci odbili izaći na intervenciju jer su bili u štrajku. Njih smo brzo nadomjestili drugim kolegama tako da nijednog dana štrajka sigurnost građana i imovine nije bila ugrožena, odnosno JVP Zadar je odgovorila na sve izazove i zadatke koji su pred njom bili postavljeni - kazao nam je zapovjednik postrojbe koja broji 102 profesionalna vatrogasca i desetak sezonaca iz DVD Zadar.

04. svibanj 2024 20:26