StoryEditorOCM
KalelargaPROJEKT "ZADAR BAŠTINI" IDE DALJE

Za rekonstrukciju Providurove stigle dvije ponude!

Piše AVŠ
21. studenog 2018. - 11:56
providurova_palaca-120417-1

Na ponovljeni natječaj za rekonstrukciju Providurove palače stigle su dvije ponude: prvu je poslala zagrebačka tvrtka "Ing-grad", koja za ovaj veliki posao traži 39,9 milijuna kuna bez PDV-a, a drugu "Krekić Avangard", čija je ponuda za tri milijuna manja i iznosi 36,3 milijuna.

Procijenjena vrijednosti radova je 28,3 milijuna kuna bez PDV-a. Pristigle ponude otvorene su jučer, gotovo mjesec dana od raspisivanja ponovljenog natječaja, i to nakon što na onom prvom iz kolovoza nije pronađen izvođač jer su ponude debelo premašivale troškovnike. O tome hoće li i koja od ove dvije ponude biti prihvaćena, znat će se za sedam dana, kada će odluka biti službeno objavljena.

– Ako u ovom ponovljenom postupku pronađemo izvođača, vrlo brzo idemo u potpis ugovora i početak radova – rekao nam je Šime Erlić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za europske fondove, koji je nositelj ovog projekta sufinanciranog novcem iz programa "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine", a u okviru operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Projekt "Zadar baštini" vrijedan je čak 66 milijuna kuna, a uz Providurovu palaču, njime se financira i uređenje i revitalizacija Bedema zadarskih pobuna. Upravo zato što je riječ o europskom projektu, procedura javne nabave maksimalno je transparentna i nemilosrdna, pogotovo kad su rokovi u pitanju. Rok za izvođenje na Providurovoj palači je 16 mjeseci, a kako se zbog poništenja prvog natječaja postupak oduljio, izvjesno je kako se posao neće stići obaviti u planirano vrijeme.

U sličnoj je situaciji, samo još korak iza, i drugi dio projekta "Zadar baštini" – Bedem zadarskih pobuna, Zadranima poznatiji kao Muraj. Procijenjena vrijednost tog posla je 19,2 milijuna kuna, predviđeni rok za izvođenje 12 mjeseci, ali projekt je već sada u kašnjenju od najmanje pola godine. Prije nekoliko dana, Grad je objavio prethodno savjetovanje s potencijalnim ponuditeljima, svojevrsnu prvu fazu postupka javne nabave, nakon čega se može krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova. Ta procedura trajat će dva mjeseca, nakon čega izvođač ima rok od 14 mjeseci da uredi 750 metara šetnice, parterni dio bedema, od stare Tehničke škole do Trga tri bunara.

Kako ni u ovom slučaju posao ne može biti završen do planiranog roka, Grad je s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje već razgovarao o mogućem prekoračenju krajnjeg datuma za dovršetak Providurove i Muraja. Koliko će to produljenje biti, tek treba dogovoriti, ali sigurno se može računati na nekoliko mjeseci.

Prema projektu Bogdana Marova iz Arhitektonskog studija "Rene", Zadar bi konačno dobio uređenu šetnicu na Bedemima, na kojem više neće biti parkiranja ni prometa osim interventnog za hitne službe, a Muraj će postati pješačka zona i javna površina s prepoznatljivim kulturnim i društvenim sadržajima.

25. travanj 2024 18:11