StoryEditorOCM
KalelargaSJEĆANJE NA ŽRTVE

Zadarski antifašisti: ‘Događaji na istoku Europe svjedoče da je činjenje zla još uvijek jedan od ključnih načina u rješavanju nesporazuma‘

Piše Zadarski.hr
22. kolovoza 2023. - 12:30

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u srijedu, 28. kolovoza,  Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra uputila je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti: 

- Prošlo (dvadeseto) stoljeće zbog ratova, progona, smrti, mržnje i svih drugih nehumanih pojava koje su se događale u tim ratovima možemo nazvati stoljećem zla. U povijesti ljudskog postojanja nije zabilježeno toliko nasilja i mrtvih u direktnim ratnim sukobima, a posebno stradavanja civilnih žrtava. Na žalost, ljudske tragedije nisu se događale samo u ratnim sukobima. Veliki broj žrtava posljedica su vladanja totalitarnih režima, strahovlade raspamećenih i umišljenih vođa. Dva svjetska rata, kao i niz manjih odnijela su milijunske žrtve čije kosti se još danas pronalaze i iskapaju diljem svjetskih bojišta. Mnoge od tih žrtava nisu još uvijek našle svoj mir kao minimum civilizacijske potrebe.

Iz tih razloga dugo se tragalo i razmišljalo o pronalaženju nužnog načina obilježavanja sjećanja na sve žrtve nasilja. Europski parlament je donošenjem Rezolucije potaknuo članice na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja iz zajedničke povijesti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na demokratskim pravilima uz puno uvažavanje ljudskih prava. Rezolucijom je posebno naglašena potreba da tragična prošlost Europe i dalje treba služiti kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjeg vremena, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvoreno i tolerantno društvo, koje će prihvatiti etničke, vjerske, rodne i druge različitosti primjenjujući vrijednosti civilizirane Europe na sve i jednako.

Razlog za ovaj nužni moralni iskorak temeljen je na činjenici da su milijuni ljudi ubijeni, mučeni i raseljeni u brojnim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Jasna osuda svakog režima čiji je krvavi pečat obilježio povijest prošlog stoljeća na neistomišljenicima, na progonu nevinih, preduvjet je za čuvanje sjećanja na svaku žrtvu.

Prihvaćanjem Rezolucije Europskog parlamenta u Hrvatskoj se od 2011. godine 23. kolovoza obilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a od 2020. godine ovaj spomendan se obilježava pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Svjesni smo činjenice da samo donošenje Rezolucije i njeno implementiranje u praksu bilo kojeg naroda neće biti riješena nepravda proteklih vremena, niti će se trpljenje zla iskorijeniti ako se ne promijeni svijest o potrebi evolucije međuljudskih odnosa koji će se temeljiti na pravdi, toleranciji, jednakosti uz izbjegavanje upotrebe nasilja u mogućim nesuglasicama. Na žalost, najnoviji događaji na istoku Europe svjedoče da je činjenje zla još uvijek jedan od ključnih načina u rješavanju nesporazuma. Svakodnevno stradavanje nedužnih ljudi, djece, staraca i žena, progon raseljavanje i strah, upućuju na nužnu akciju naprednog svijeta u traženju rješenja za prestanak rasipanja ljudske krvi. Neki režimi u Europi nisu ništa naučili iz povijesti i pod plaštom lažne ugroženosti žele mijenjati svjetski poredak bez obzira na žrtve.

Dužnost civiliziranog svijeta je da upozori na ozbiljne prijetnje i ugroze svjetskog mira, a posebno da se barem ovog spomendana sjeti svih žrtava i oda im nužni pijetet.

Mi, zadarski antifašisti, koji baštinimo rezultate pravedne borbe u svim proteklim ratovima i ovom prigodom se pridružujemo svima koji će nad tragedijama naroda ili pojedinca proliti suzu i poželjeti mir - navodi se u priopćenju Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, predsjednika Miljenka Letinića i dopredsjednika Jose Štuline.

28. travanj 2024 07:18