StoryEditorOCM
KalelargaMOLBA ZA HZZO

Zadarski "Cukrići" pokrenuli peticiju za spasonosni lijek: "Želimo našim mališanima, ali i odraslima koji s njima rade, olakšati život"

Piše MGM
22. studenog 2021. - 12:31

Zadarski ”Cukrići”, Udruga za djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje, pokrenuli su važnu peticiju koja je u samo jedan dan odjeknula zemljom. Naime, po drugi puta, traže da HZZO odobri glukagon u spreju na osnovnu listu lijekova. 

- Kao i mnoge druge udruge, godinama se borimo da bismo djeci, ali odraslima, olakšali borbu s ovom bolešću. Tako sada, po drugi put, jer prvi put inicijativa nije prošla, pokrećemo peticiju kako bi se glukagon u spreju uvrstio na osnovnu listu lijekova HZZO-a. Lijek je vrlo jednostavan za primjenu jer je u pumpici poput kapi za nos, za razliku od postojećeg glukagona koji je igla i bočica koju treba mućkati. Najviše smo ovu peticiju pokrenuli zbog odgajateljica koje se često susreću s djecom oboljelom od dijabetesa i želimo im olakšati stvari kako bi, ukoliko dođe do toga, mogle nekome spasiti život - govori nam predsjednica Udruge ”Cukrići”, Doris Bajlo te dodaje kako joj je ideja za peticiju pala na pamet kad je, prije nekoliko dana, pisala status na službenoj stranici Udruge povodom Međunarodnog dana djece.

- Citat koji sam željela podijeliti potaknuo me na razmišljanje: jesmo li mi napravili sve za našu djecu? Shvatila sam da nismo... Da imamo još ovo! Moramo dobiti taj lijek, jer u trenucima kada spašavate nečiji život zbog teške hipoglikemije, imate jako malo vremena za razmišljanje i morate brzo djelovati, a jednostavnost u primjeni ovog lijeka velika je prednost - ističe Bajlo.

Do sada su, u samo dan i pol, skupili preko 6.100 potpisa a stat će, nadaju se, vrlo brzo, kad im HZZO odobri lijek. Jer, kako tvrdi Bajlo, prije toga neće! 

Ako želite, peticiju možete potpisati na ovom linku.  

19. travanj 2024 10:38