StoryEditorOCM
KalelargaPLENKOVIĆ U GAŽENICI

Zadarski ribar premijeru otkrio tko je zaslužan za izgradnju luke, a onda ga nasmijao primjedbom da ministre mijenja svaki drugi dan...

Piše Matea Magaš
4. listopada 2022. - 14:48

Nakon Zračne luke, premijer Andrej Plenković posjetio je ribarsku luku u Gaženici gdje su upravo završili radovi rekonstrukcije i dogradnje postojeće ribarske luke. Ipak, kako ga je obavijestio novi ravnatelj Lučke uprave Zadar, Željko Knežević, još se čeka uporabna dozvola.

- Prošli smo tehnički, a kako bismo stekli uvjete za izdavanje koncesije, čeka se uporabna dozvola – rekao je ravnatelj Knežević, a premijer ga je prekinuo pitanjem tko izdaje tu uporabnu dozvolu.

- Pa Ministarstvo... - rekao je Knežević te odmah dodao kako postoje zainteresirani kandidati za koncesije u novom hangaru gdje će biti skladište i razni pomoćni prostori za ribare i slične djelatnosti. Podsjetimo, Lučka uprava Zadar privela je kraju radove na proširenju koji su sufinancirali sredstvima Europske unije i to oko 70 posto.

image

 ravnatelj Lucke uprave Zeljko Knezevic i zupan Bozidar Longin.
 

Luka Gerlanc/

- Projekt rekonstrukcije i dogradnje ribarske luke sastojao se od tri faze: obala i travel lift, manipulativni i servisni prostor, interne prometnice, zelene površine te ova posljednja, izgradnja hangara. Objekt skladišta sastoji se od šest jednakih odjeljaka koji funkcioniraju kao zasebne cjeline kako bi ih mogli koristiti različiti korisnici za razne namjene: skladištenje mreža, ribarskih alata, hladnjače, rezervnih dijelova, opreme i uređaja za ribarske brodove... Neto površina skladišta iznosi oko 900 metara kvadratnih. Uz njega, izgrađeni su pomoćni objekti, jedan s namjenskim prostorijama te drugi za otpad i konfiskat – pojasnio je Knežević. U luci može vezati od 25 do 30 brodova, što je naravno uvjetovano njihovom veličinom.

Dok je premijer prolazio uz hangar, jedan je ribarski brod upravo bio vezan te su ribari premijera srdačno pozdravili. S jednim je premijer odlučio i ‘proćakulati‘:

image
Luka Gerlanc/ Cropix

- Kako vam je? Jel‘ vam se sviđa ova luka? - pitao ga je premijer, na što je ribar odgovorio da je ovo vrhunski projekt kojeg ‘nema svit.‘

- Za sve je ovo zaslužan Kalmeta i treba mu kapu skinuti – kao iz topa je odgovorio ribar te u šali rekao premijeru da ministre mijenja kao i kad marmeladu maže na kruh, svaki dan drugu.

Premijer se samo nasmijao i nastavio dalje u razgledavanje. Morao je požuriti jer prema planu i programu, nakon Gaženice, morao je otići u Zadarsku županiju gdje je prisustvovao potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izrade Studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda Zadar, vrijedne 50-ak milijuna kuna i vodovodizaciji zadarskih otoka.

image

novi hangar 

Luka Gerlanc/
image

posjet novozavršenom projektu velikog skladišta u luci Gaženica 

Luka Gerlanc/
25. travanj 2024 01:43