StoryEditorOCM
KalelargaBIJELI LJEPOTANI

Zadrani, nemojte davati kruh labudovima – od njega mogu uginuti! Evo čime ih možete hraniti...

Piše M.G.
14. listopada 2020. - 12:32

Labudovi… Prelijepe bijele ptice koje privlače pažnju gdje god da se pojave. Tako i Zadru, gdje ih više i nije neko veliko iznenađenje vidjeti jer su postali česti gosti našeg mora.

U posljednje vrijeme mnogi ih Zadrani susreću kod mosta, na Branimiru, jer, mudri kakvi jesu, labudovi su brzo shvatili da se u blizini nalazi pekara i da će im kad tad netko dobaciti komad peciva u kljun. I upravo tu dolazimo do problema. Zna se da je put do pakla popločan dobrim namjerama i da većina ljudi koji ih hrane misle da čine dobro. No, stvari su uvelike drugačije.

Naime, labudovi su biljojedi: dug i elegantan vrat služi im za pretraživanje dna dubljih voda jer se hrane uglavnom algama kojih u plićacima, gdje najčešće borave, uvijek ima na pretek.

Snježana Vujčić Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela Narodnog Muzeja Zadar, upozorila je kako je izrazito važno znati da ih se ne smije hraniti kruhom ili bilo kojim drugim pekarskim proizvodima.

Posljedice mogu biti smrtonosne.

- Oni vole kruh jer je slatkast, međutim, baš kao što se događa kod nas ljudi, može ih napuhati. On im usporava cijeli probavi sustav te druga hrana teže prolazi, može čak doći i do zapetljaja crijeva, dok nakon dužeg vremena jedenja kruha dolazi do zatvora i labudovi mogu uginuti. Znači nikako ih se ne bi smjelo hraniti kruhom, slancima, slasticama ili kolačima. Zapravo ih je najispravnije hraniti salatom ili nekim mekanim zelenim povrćem – naglasila je Vujčić Karlo.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pitali smo je također smeta li im more s obzirom na to da oni spadaju u slatkovodne ptice.

- Zapravo im ne smeta, prilagodili su se. Najviše im odgovara bočata voda, odnosno umjereno slana, koja im je idealna i za gnijezdište, zato ih se tijekom cijele godine možete vidjeti u Skradinu – pojasnila je Vujčić Karlo te dodala:

- Svi labudovi sjeverne i srednje Europe preko zime su na Mediteranu, a kad se vraćaju u proljeće natrag, zastaju nakratko na određenim područjima gdje im je dobro i gdje se osjećaju ugodno. Znači, Zadar im paše – zaključila je.

Zapravo je najbolje ove posebne ptice promatrati iz daljine, slikati ih za društvene mreže i jednostavno se diviti njihovoj ljepoti s distance. 

image
Luka Gerlanc/Cropix
17. travanj 2024 18:58