StoryEditorOCM
KalelargaZBUNJUJUĆE PODJELE

Zadru prijeti grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom! Ali... zašto se prema DHMZ-u Zadar nalazi u - Splitskoj regiji?

Piše M.K.
20. srpnja 2023. - 21:19

Grmljavinsko nevrijeme prijeti u petak Zadru. To se može iščitati iz upozorenja koje je izdao Državni hidrometeorološki zavod.

- Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom, uglavnom na sjeveru regije. Vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto!

Uz to će biti iznimno visoka temperatura - toplinski val! Maksimalna temperatura viša od 35 °C; minimalna temperatura viša od 26 °C - stoji u upozorenju.

Da bi odgonetnuli to upozorenje, morali smo najprije dešifrirati u koju regiju spada Zadar. A to nije lako jer DHMZ nema zadarske regije. nema ni šibenske, ali zato ima Kninske regije i Gospićke regije. Tu je naravno Splitska, Dubrovačka i Riječka.

Ali postoji i Kvarner i Kvarnerić, zatim sjeverna Dalmacija, srednja i južna Dalmacija.

image

Tablica DHMZ-a

Dhmz/Slobodna Dalmacija

E sad gdje je Zadar? Sjeverna, srednja i južna Dalmacija su prema DHMZ područje akvatorija i otoka, a sam Zadar je - splitska regija. I to njen sjeverni dio. Kojemu sutra izrazito prijeti grmljavinsko nevrijeme...

Što ne bi bilo jednostavnije zadarska, šibenska, splitska, dubrovačka regija? Sad će se svi u Zadru dignuti "na zadnje noge", ali ne radi se ovdje o pukom lokalpatriotizmu, već je teritorijalna podjela DHMZ-a jednostavno - nejasna.

A prognoza mora biti jasna "kao dan". Barem bi trebala...

06. svibanj 2024 04:39