StoryEditorOCM
KalelargaZAVRŠILI U PRITVORU

Zaposlenica (39) u automat klubu na zadarskom području pomogla ‘dvojcu‘ u namještanju aparata za igre na sreću: ‘digli‘ više od sto tisuća kuna!

Piše B.S.
26. listopada 2022. - 13:22

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajnog odjela Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39 - godišnjakinjom, te dvije muške osobe u dobi od 41 i 51 godinu zbog kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu trgovačkog društva sa sjedištem na širem riječkom području.

Kriminalističkim istraživanjem se, naime, osnovano sumnja da je 39-godišnjakinja kao zaposlenica u automat klubu na širem zadarskom području, po prethodnom zajedničkom dogovoru, tijekom kolovoza prošle godine omogućila dvojici osumnjičenika da iz dva aparata za igre za sreću uklone originalne memorijske module. U te u iste utore uložili su prepravljene module, kako bi izmijenili i učinili neuporabljivim originalne računalne podatke, a uz pomoć reprogramiranih memorijskih modula koje je posjedovao i reprogramirao 51-godišnjak.

image

Računalne prevare

Pu Zadarska/Slobodna Dalmacija

 

Na taj su način manipulirali računalnim podacima dva automata za igre na sreću, zbog čega je došlo do odstupanja od uobičajenog koeficijenta isplatnosti dobitaka.

Uz pomoć izmijenjenih računalnih podataka na dva aparata za igre na sreću 7. kolovoza prošle godine, osumnjičena je u dva navrata podignula nepripadajuće dobitake, svaki u novčanom iznosu od 20 tisuća kuna, koje je zadržala za sebe. 

Nadalje, je 41-godišnjak u studenom prošle godine uz pomoć tako izmijenjenih računalnih podataka na dva aparata za igre na sreću u tri navrata podizao nepripadajuće dobitake, u ukupnom iznosu većem od 64 tisuću kuna.

Tijekom višemjesečnog opsežnog kriminalističkog istraživanja proveden je očevid, te vještačenja aparata kao i druge potrebite mjere i radnje, a temeljem Naloga Županijskog suda u Zadru na širem riječkom i biogradskom području, u utorak su provedene pretrage doma i drugih prostorija, te vozila koje osumnjičeni koriste, gdje su pronađeni i oduzeti predmeti kaznenog djela.

Zbog sumnje da su počinili ukupno sedam kaznenih djela  “Računalna prijevara”, protiv svih troje osumnjičenih, nadležnom državnom odvjetništvu podnesene su kaznene prijave, dok je protiv 51-godišnjaka podnesena i kaznena prijava zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela „Zlouporaba naprava“, te su u utorak, 25. listopada, u večernjim satima predani u pritvorsku jedinicu.

09. svibanj 2024 01:41