StoryEditorOCM
KalelargaSTUBE DO MURAJA

Zašto su razbijene i uklonjene stare kamene ploče? Projektanti i konzervatori jednoglasni: građani će se penjati novim stubištem na bedeme!

Piše Mišel Kalajžić
19. lipnja 2020. - 15:23

Stube Narodnog lista, kojima se kod Novih gradskih vrata građani penju na Muraj, građevinari koji obnavljaju gradske bedeme u okviru EU projekta, "pošteno" su - ištemali. Zapravo, kamene su stube potpuno izbili i ogolili prilaz pa je i laicima jasno da od starih stuba više nije ostalo ništa.

Zbog čega se Stube Narodnog lista nisu obnovile, već su se potpuno uklonile i bit će zamijenjene očigledno novim kamenim opločenjem, pitali smo pročelnika Upravnog odjela grada Zadra za EU fondove Šimu Erlića.

- Troškovnikom i projektom bilo je previđeno da se Stube Narodnog lista mijenjaju, podesti ostaju, ali se gazišta uklanjaju novim jer su dotrajala. Naravno, sve je to urađeno i u suradnji s konzervatorima pregledane su doslovno jedna po jedna, te je utvrđeno da su dotrajale i ispucale zbog utjecaja leda i jednostavno više nisu bile pogodne za obnovu. Jedini način je bio da se zamijene. Bila je to procjena i projektanata i konzervatora – kazao je Erlić.

Kako je rekao pročelnik, i ostale stube sa Muraja su u obuhvatu projekta, ali će se za svake donijeti zasebna odluka hoće li se popravljati ili potpuno zamijeniti novima kao u primjeru Stuba Narodnog lista. Dinamika radova dobro napreduje i obnova bedema trebala bi biti završena do konca godine, zaključio je Erlić.

16. travanj 2024 03:19