StoryEditorOCM
KalelargaREZULTATI PROJEKTA

Završena obnova zadarske sfinge! Grad uskoro kreće u restauraciju ogradnog zida i ograde perivoja

Piše Iva Ivanac
9. lipnja 2022. - 13:10

U Kneževoj palači su u četvrtak predstavljeni rezultati projekta RECOLOR uz pomoć kojeg se dovršila restauracija zadarske sfinge, jedne od najneobičnijih atrakcija u gradu.

Zadraska sfinga najveća je u Europi, a u perivoju svoje vile izgradio ju je Giovanni Smirich i to prema uzoru na egipatske sfinge.

Pročelnica upravnog odjela za kulturi i šport Dina Bušić koja je ujedno i voditeljica projekta RECOLOR prezentirala je rezultate projekta govoreći kako je osim obnove skulpture napravljeni i niz aktivnosti, a sve s ciljem valorizacije te lokacije.

Projekt vrijedan ukupno 15,7 milijuna kuna, od čega je Grad Zadar financirao projekt s 1,9 milijuna kuna, u nedjelju navečer ulazi u završnu fazu jer će u perivoju biti organiziran događaj Park 'Sfinga' na kojem će biti prezentiran i istoimeni koktel, a održat će se i nastup Sexymotherfuckersa.

Pročelnica Bušić kazala je kako je u rujnu 2020. godine napravljeno arheološko istraživanje u kojem se utvrdilo stanje na terenu.

- Mnogi nisu znali da je sfinga u svojim rukama držala mač koji je razbijen, a potom i izgubljen. No, školjka koja se nalazi ispod ruku sfinge sačuvana je u dosta dobrom stanju, kazala je Pročelnica Bušić dodajući kako je za park, uz pomoć projekta Recolor, izrađena sva potrebna dokumentacija kako bi se on u budućnosti mogao aplicirati na EU fondove.

Cilj ovog projekta bio je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, a organiziran je i seminar za turističke vodiče u suradnji s udrugom Interpert Croatia koja je sve zainteresirane vodiče obučila o novoj turističkoj ruti.

Pročelnica Bušić je istaknula kako već od idućeg tjedna kreće projekt sanacije ogradnog zida i ograde kojeg će financirati Grad Zadar, ali i kako je poslan prijedlog da se perivoj u kojem se nalazi zadarska sfinga nazove po njegovom kreatoru, umjetniku i konzervatoru Giovanniju Smirichu.

Nakon predstavljanja rezultata projekta RECOLOR održan je u okrugli stol naziva "Perivoj Giovannija Smiricha – jučer, danas, sutra" na kojem su govornici bili docentica dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Mirna Petricioli, rukovoditeljica sektora hortikulture u gradskoj tvrtki Nasadi, Ela Mrduljaš Kutlača, konzervatorica i restauratorica iz tvrtke Kvinar, Zrinka Brkan Klarin, djelatnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra i Mario Padelin, potomak obitelji Smirich.

04. svibanj 2024 02:53