StoryEditorOCM
KalelargaALARMANTNO U ZADRU

Zbog zaraženog kirurga u bolnici testirano 70 djelatnika! Ravnatelj Čulina: "Ako dobijemo još dva pacijenta na respiratoru, tražit ćemo pomoć Beroša!"

Piše Ivica Nevešćanin
20. kolovoza 2020. - 18:10

Zadarska bolnica sve teže podnosi porast broja pacijenata oboljelih od COVID-19, a danas je potvrđeno da je i jedan kirurg bio pozitivan na testiranju.

- Riječ je o doktoru s Odjela za kirurgiju koji nije bio angažiran na COVID odjelima. On je došao s godišnjeg odmora i bio je pozitivan na virus. Odmah je upućen u izolaciju, a trojica liječnika koja su s njim bila u kontaktu, upućeni su u samoizolaciju. Nitko od njih nije pozitivan – kazao nam je ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina.

Zbog zaraženog kirurga u srijedu je do kasno u noć testirano preko 70 djelatnika bolnice, liječnika i sestara, s Odjela kirurgije. Nitko od njih nije pozitivan. Pravi problem predstavlja rast broja pacijenata na respiratoru. Dr. Čulina kaže da ih je trenutačno pet, ako taj broj poraste za još dva ili tri, morat će tražiti pomoć od Ministarstva zdravstva, odnosno prebacivanje teških pacijenata u regionalni centar u Splitu.

- Nije problem u broju respiratora nego u prostoru. Naime, u ovom trenutku u cijeloj zemlji je 13 pacijenata na respiratoru, a kod nas ih je pet od ukupno 11 na COVID odjelima. Ako se taj broj kod nas bude povećavao, što je izgledno, morat ćemo zatražiti pomoć ministra Beroša. Zadarska bolnica ima dovoljno respiratora, više od 20, ali nemamo toliko prostora za osiguranje protokola kod postupanja s takvim pacijentima. Mi bi mogli imati i više od osam pacijenata na respiratoru, ali pod uvjetom da zatvorimo neki od bolničkih odjela. U tom slučaju ozbiljno bi poremetili rad bolnice, što bi stvorilo probleme za druge pacijente i korisnike – govori dr. Čulina.

Broj zaraženih osoba i dalje raste na zadarskom području. U trenutku razgovora s dr. Čulinom, oko 17.30 sati, bilo je već devet pozitivnih pacijenata, koliko tijekom cijele srijede. Svaki daljnji rast broja oboljelih, koje se očekuje, stvarat će novi pritisak na rad zadarske bolnice koja zbog toga planira smanjiti broj ambulantnih pregleda pacijenata po odjelima.

18. travanj 2024 19:34