StoryEditorOCM
KalelargaZAPOVJEDNIK JVP ZD

Željko Šoša: Grede su stare nekoliko stoljeća i suhe kao barut, a vatrogasci su blokirali kretanje vatre! Što je 2018. rekao o požarima na Poluotoku?

Piše Iva Ivanac
15. lipnja 2021. - 13:16

Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, nalazi se na Narodnom trgu i koordinira gašenje požara. 

- Požar sada gori između greda. Nema žive vatre vani, ali ona unutra tinja. To su grede nekoliko stoljeća stare i one su suhe kao barut. Vatrogasci su trenutno blokirali kretanje vatre tako da se požar širi u dalje prostorije i sada će polako razbijati gredu po gredu i praviti otvore između poda i stropa kako bi dogašavali požar, kazao je zapovjednik JVP Zadar dodajući kako ne zna koliko će vatrogascima trebati kako bi potpuno ugasili požar. 

Sa zapovjednikom Šošom smo razgovarali i 2018. godine upravo o sigurnosti od požara u staroj gradskoj jezgri. Kada smo ga prije tri godine upitali što ako se požar većih razmjera dogodi na Poluotoku, rekao nam je "stropovi i podovi su u većini kuća i stanova drveni, na tavanima ima toliko knjiga i starog namještaja, sanduka… Osim toga sve su kuće spojene tako da, ne dao Bog da nešto krene gorjeti, vatra bi se brzo širila".

Šošu smo na terenu u utorak dok je nadgledao gašenje požara podsjetili na taj intervju. 

- Nažalost takve se stvari dešavaju i to je tako, kazao je Šoša gestikulirajući nemoć da se takve stvare predvide.

02. svibanj 2024 08:48