StoryEditorOCM
KalelargaOPASNI SKOKOVI

Željko Žilavec: "Treba naći konsenzus, zatvaranjem skakaonice na Kolovarama se ništa ne bi postiglo"

Piše Zadarski.hr
27. kolovoza 2023. - 19:05

Nakon što je, krajem srpnja, skačući s novoobnovljene skakaonice na Bazenu Kolovare ozlijeđen 10-godišnji dječak, u javnosti su se aktualizirala pitanja sigurnosti skakača i kupača. Izrazivši žaljenje što je do nesreće došlo, ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport, Željko Žilavec za Radio Zadar napominje kako su u cilju zaštite korisnika na Bazenu Kolovare propisane brojne mjere. 

-Jasno i glasno piše da je skakaonica namijenjena članovima Kluba skokova u more i to uz prisutnost trenera, a da je zabranjeno korištenje skakaonice kupačima, kaže Žilavec.

Među mjerama koje su propisane je i ona o radnom vremenu skakaonice. 

- Mi smo montirali drvenu ploču koja se zaključava. Ujutro u 8,30 naš djelatnik dolazi, otvara ta vrata s kojima se može početi penjati na skakaonicu jer u 9 počinju treninzi. Kad spasioci odlaze, od 19 sati se ne može pristupiti skakaonici osim ako netko nije toliko uporan pa se s vanjske strane krene penjati po ogradi, kaže Žilavec ukazujući na mogućnost nesreće koja se može dogoditi zbog nepoštivanja propisa. 

- Na Bazenu Kolovare svakodnevno su dva spasioca u smjeni, no nije njihov posao da rade red na prilazu i samoj skakaonici, ističe Žilavec šaljući apel roditeljima da povedu brigu o poštivanju pravila, kad su maloljetna djeca u pitanju. 

- Bilo da je na skakaonici petero ili dvadesetero djece, uvijek će se naći netko tko će nekoga gurnuti ili skočiti u pjenu onog tko je prije njega skočio. To je teško i gotovo nemoguće spriječiti. Djeca su djeca. Bilo kakvo rješenje kojim bi svi bili zadovoljni, da se nađe neki konsenzus, mi smo spremni kao Javna ustanova po tome postupiti, no mislim da se ne bi postiglo ništa zatvaranjem skakaonice, zaključuje Željko Žilavec, ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport. 

-Bilo kakvo rješenje kojim bi svi bili zadovoljni, da se nađe neki konsenzus, mi smo spremni kao Javna ustanova po tome postupiti, no mislim da se ne bi postiglo ništa zatvaranjem skakaonice, Željko Žilavec, ravnatelj Javne ustanove Zadarski sport.

01. svibanj 2024 09:59