StoryEditorOCM
KalelargaAFERA LEDANA 2

Zubčić: ‘Hoće li Županija proglasiti Perivoj kraljice Jelene spomenikom parkovne arhitekture?‘ Longin: ‘Trebamo suglasnost ministarstva...‘

Piše Iva Ivanac
22. rujna 2022. - 13:05

SDP je na 8. sjednici Županijske skupštine izrazio želju da se Perivoj kraljice Jelene Madijevke proglasi spomenikom kulture. Jure Zubčić je napomenuo kako su sami htjeli napisati prijedlog za proglašenjem Perivoja povijesnim parkom, ali da to nisu mogli napraviti iz proceduralnih razloga. 

- U Zakonu o zaštiti prirode spomenike parkovne arhitekture definiran je kao "umjetno oblikovan prostor (perivoj, arboretum, botanički vrt ili gradski park) koji ima estetsku, stilsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i odgojno-obrazovnu vrijednost".

Svi se možemo složiti da je ova definicija pisana kao da opisuje Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Istim zakonom je definirano i to kako su županije nadležne za proglašenje nekog perivoja spomenikom parkovne arhitekture. Također, tim je zakonom definiran cijeli postupak kao i upravljanje nakon proglašenja spomenikom parkovne arhitekture. Mi u klubu SDP-a smo namjeravali uputiti u proceduru zahtjev za proglašenjem spomenikom parkovne arhitekture. Međutim, u postupku se traži prethodna suglasnost Ministarstva za takav postupak.

Stoga moje pitanje glasi kad će Zadarska županija pokrenuti postupak proglašenja Perivoja kraljice Jelene spomenikom parkovne arhitekture?, upitao je Zubčić dodajući kako bi nakon proglašenja perivoja spomenikom kulture njime trebala upravljati javna ustanova za zaštitu prirode Natura Jadera.

- Trebamo prvo dobiti suglasnost Ministarstva, a onda ćemo dalje postupati, kazao je župan Longin

Zubčić je dopunio svoje pitanje i kazao hoće li županija proglasiti Perivoj spomenikom parkovne arhitekture i ako hoće, kada?

26. travanj 2024 05:17