StoryEditorOCM
KalelargaSMRDI, SMRDI...

Zubčić: "Zadarska županija najgora je po količini otpada kojeg odlaže na deponije: 97 posto!"; Župan Longin: "Imali smo 30 deponija, a sada 4!"

Piše L.B.
30. ožujka 2023. - 15:22
Zadar, 300323. 12. sjednica Zupanijske skupstine Zadarske zupanije u Velikoj vijecnici Doma zupanije u Zadru. Na fotografiji: Jure Zubcic, SDP.Jure Miskovic/Cropix

- Izvješće o komunalnom otpadu za 2021. godine Ministarstva gospodarstva nam govori jednu jednostavnu, ali poražavajuću stvar. Zadarska županija je među najgorima u gospodarenju otpadom, a u mnogim parametrima je na uvjerljivom začelju. Tako je Zadarska županija uvjerljivo najgora prema količini otpada kojeg odlaže na deponije, a koji ne idu u nikakvu obradu. Nevjerojatnih 97 posto otpada se i dalje odlaže, za usporedbu, u Istarskoj se odlaže samo 4 posto - rekao je na sjednici Županijske skupštine u četvrtak u Zadru vijećnik Jure Zubčić (SDP).

- Uz Ličko-senjsku županiju najgori smo po oporabljenom otpadu koji čini svega dva posto. Sve to nas čini među najgorima u stopi oporabe komunalnog otpada gdje smo na svega 20,3 posto. Ovi rezultati ne začuđuju s obzirom da se trakavica oko izgradnje CGO Biljane vuče još od 2017. A vidimo da je izgradnja CGO Biljanne stvorila još jedno brdo iskopina s kojim država, odnosno Ministarstvo, ne zna što uraditi. Koliko ne brinemo o okolišu danas pokazuje i prijedlog Prostornog plana, a ovi podaci to samo potvrđuju. Župane, dokad ćemo biti među najgorima u gospodarenju otpadom - upitao je Zubčić na Aktualnom satu.

Župan Božidar Longin (HDZ) je odgovorio da stvari ne stoje baš tako.

- Imali smo 30 odlagališta otpada u županiji, sada ih imamo 4. A do kraja ove godine radit će i CGO, tako da će situacija biti zadovoljavajuća - rekao je župan.

26. travanj 2024 22:40