StoryEditorOCM
KalelargaBROJNE TEME

Župan Longin na sastanku sa svim načelnicima i gradonačenicima, evo o čemu se razgovaralo i kakav se paket pomoći priprema

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2023. - 15:18

Zadarski župan Božidar Longin održao je sastanak sa svim općinskim načelnicima i gradonačenicima.

Osim priprema za turističku sezonu, na sastanku se analiziralo dokle se došlo s projektom CGO i koliko će se još sredstava povući za njegov dovršetak.

- Mi očekujemo da će sredinom rujna biti pušten u probni rad. Također, 5. lipnja u Benkovcu ćemo imati ciljani sastanak vezano uz aglomeraciju cijelog kontinentalnog dijela županije gdje će se predstaviti studija u završnoj fazi, kao i vodovodizacije. U nekim našim općinama tijekom sezone broj stanovnika se poveća nekoliko puta, i to je jedan od razloga zašto moramo osigurati sve potrebne infrastrukturne uvjete- kazao je, između ostalog, župan Longin najavljujući niz mjera za najveći izazov u zdravstvenm sustavu. 

- S problemom nedostatka liječnika već se suočavamo, ali veći problemi tek nam slijede. Mi moramo iznaći načina kako mlade ljude privući ovdje i zato pripremamo paket mjera koji će uključivati rješavanje stambenog problema, zapošljavanje bračnog druga  i sve ono što je mladim obiteljima nužno.  Zajedno s našim jedinicama lokalne samouprave  napravit ćemo sve trend preokrene - kazao je Longin. 

Predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić govorio je o važnosti projekta CGO. 

- Iako je zbog političkih i populističkih razloga često razgovara o tehnologijama, struka tu ima jasan stav i možemo biti zadovoljni činjenicom da ćemo biti jedan od tih centara. Što se vodovodizacije tiče, mi taj projekt ne možemo financirati sami i zato je jako bitno da i tu struka odredi koja je rješenje najbolje- kazao je Šikić. 

Jure Brižić, načelnik Općine Preko, također je govorio o problemima oprskrbe vodom, pogotovo u ljetnim mjesecima.

- Dogovoren je skori sastanak sa direktorom Vodovoda kako bi ovo ljeto bilo manje redukcije. Također, otkako je u ožujku donesen Prostorni plan Zadarske županije, sve naše općine sada mogu usklađivati svoje planove, uvrstiti nove turističke i poslovne zone, a uskoro se nadamo i novim izmjenama oko svega onoga što u ovaj dokument nije uspjelo ući- poručio je Brižić.

Načelnik Gračaca, Robert Juko, kazao je kako je stanje na tom području trenutno zadovoljavajuće.

- Na žalost, stradalo je 70-ak kuća, preko 20 prometnica, dogodio se i odron...Uspjeli smo osigurati dovoljan broj isušivača za obiteljske kuće, nadam se da ćemo za dva dana znati ukupan broj svih šteta- kazao je Juko.

Zadarska županija trenutno ima sedam važećih građevinskih dozvola za gradnju škola. Isto toliko ih je u projektiranju.

- Od 27 ukupno, gdje je županija osnivač,  dvosmjensku nastavu ima njih sedam i prvi natječaj koji će se raspisati bit će baš za višesmjenske škole-  objasnio je županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić. 

 

02. svibanj 2024 06:03